Meldpunt Corona

Ziekenhuizen Groningen, Friesland en Drenthe nemen patiënten uit Brabant en Limburg over

corona

Dit weekend zijn 59 patiënten uit Brabantse en Limburgse ziekenhuizen overgeplaatst naar ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe. Ook na deze overplaatsingen is er in de ziekenhuizen nog voldoende capaciteit beschikbaar voor inwoners van Noord-Nederland.

De patiënten die overgeplaatst zijn, zijn positief getest zijn op of verdacht van besmetting met het COVID-19 hebben behandeling in het ziekenhuis nodig. Zeven van hen zijn op een IC-bed opgenomen. De gezamenlijke ambulancediensten uit Groningen, Friesland en Drenthe verzorgden het vervoer.

Patiënten zijn naar de volgende ziekenhuizen gegaan:

Wilhelmina Ziekenhuis Assen      
Nij Smellinghe Drachten 
Antonius Ziekenhuis Sneek  
Martini Ziekenhuis Groningen  
Tjongerschans Ziekenhuis Heerenveen       
UMCG Groningen  
Medisch Centrum Leeuwarden  
Scheper Ziekenhuis Emmen (Treant)  
Ommelander Ziekenhuis Groningen  


Is er straks nog wel plek voor mij?

Sommige inwoners uit de noordelijke provincies maken zich zorgen over deze overplaatsingen. Zij vragen zich af: ‘Is er straks nog wel plek voor mij in een ziekenhuis in de buurt?’ Ate van der Zee, voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) hierover: ‘De opvang van mensen uit Noord-Nederland is onze eerste verantwoordelijkheid en inwoners kunnen er verzekerd van zijn dat er voldoende capaciteit overblijft om hen op te nemen indien nodig. Ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn inmiddels goed zijn voorbereid op een mogelijke toename van het aantal Coronapatiënten in de eigen regio. Op dit moment is slechts een handvol noorderlingen met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen.’

Extra bedden beschikbaar

De ziekenhuizen hebben extra bedden beschikbaar doordat klinische opnames zijn uitgesteld waar dat verantwoord is. Bij overname van patiënten wordt per ziekenhuis bekeken of daar ruimte voor is of niet. Door intensief samen te werken in de noordelijke regio en met de rest van Nederland kunnen we elkaar helpen, van elkaar leren en iedereen de juiste zorg op het juiste moment (blijven) bieden.

Houd afstand!

Ate van der Zee: ‘Samen kunnen we er voor zorgen dat het virus zich zo traag mogelijk verspreid. Volg dus de richtlijnen van de overheid. Houd 1,5 meter afstand. En bent u ziek of verkouden? Blijf thuis!’

Bron: persbericht ROAZ, 23 maart 2020

Lees verder

Deel dit artikel op: