050 - 727 15 00

Positieve gezondheid Drenthe

Positieve gezondheid Drenthe
100%
min
100%

Positieve gezondheid Drenthe

Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG)

Leren hoe we de inwoners van de provincie Drenthe zo goed mogelijk kunnen ondersteunen om positief gezond te worden en te blijven. Dat is een van de doelen van Zorgbelang Drenthe. Daarom hebben wij in 2017 het Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG) opgericht. Het netwerk brengt mensen met diverse achtergronden, ervaring en kennis bijeen. Om te verbinden, kennis & ervaring te delen, te inspireren en aan te jagen. Samen geven we positieve gezondheid in Drenthe handen en voeten om zo veranderingen te bewerkstelligen.

Positieve Gezondheid

Het concept Positieve Gezondheid werd enkele jaren geleden door arts-onderzoeker Machteld Huber ontwikkeld. Zij omschrijft gezondheid als ‘het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’. Het accent ligt daarbij op de mogelijkheden van mensen en niet op de ziekte of beperking. Bij dat gedachtegoed sluiten wij ons met het DNPG aan.

Het andere gesprek

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van de inwoners van Drenthe is het belangrijk om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben. Dit vraagt van professionals om onbevooroordeeld het contact te leggen en om goed te luisteren.

Hoe kijkt de persoon zelf tegen zijn situatie aan? Heeft hij de behoefte om daar iets aan te veranderen? En zo ja, op wat voor manier kunnen we die persoon daarbij ondersteunen of helpen?

Versterken van de gezondheid

Steeds meer organisaties zien de meerwaarde van het voeren van ‘het andere gesprek’ met mensen. Niet alleen in de zorg en het sociaal domein, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, in de werkomgeving en in de bouw.

Door goed te luisteren naar wat mensen nodig hebben, kunnen we aansluiten bij hun behoeften. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan het versterken van de (ervaren) gezondheid.

Aansluiten bij ons netwerk

Wilt u graag aansluiten bij het Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG)? Of bent u benieuwd wat het netwerk u te bieden heeft? Neem dan contact op met de coördinator/ facilitator van het netwerk, Rolinde Alingh:

Meer informatie

Meer informatie over het gedachtegoed Positieve Gezondheid leest u op de website van het Institute for Positive Health (IPH).

Ga naar de website

Wil jij iets kunnen betekenen op het gebied van positieve gezondheid?

Sluit je dan aan bij het netwerk DNPG. Nieuwsgierig naar wie dat ook deden? Een aantal deelnemers vertellen hier over hun eigen motivatie.

Nieuws

Ben je er ook bij? 9 mei 14.30 uur Positief Gezonde Wandelbijeenkomst. Meld je snel aan!

Ben je er ook bij? 9 mei 14.30 uur Positief Gezonde Wandelbijeenkomst. Meld je snel aan!

lees verder

Netwerkbijeenkomst Positieve Gezondheid, Kunst & Cultuur

De bijeenkomst Positieve Gezondheid, Kunst & Cultuur stond in het teken van elkaar inspireren met goede voorbeelden en het verkennen van samenwerkingen.

lees verder

De invloed van ongunstige ervaringen in de kindertijd op de ervaren gezondheid

Ongunstige ervaringen in de kindertijd kunnen een negatieve invloed op de gezondheid hebben, ook op veel latere leeftijd.

lees verder

Spel Positieve Gezondheid te bestellen

Op een luchtige en leuke manier aan de slag met je Positieve Gezondheid. Dat is het idee achter het nieuwe spel Alles op Tafel.

lees verder

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland