Positieve Gezondheid Drenthe

Positieve Gezondheid Drenthe

Positieve Gezondheid Drenthe

Nieuws

Lees verder

Agenda

Lees verder

Deelnemers

Lees verder

Contact

Lees verder
positieve gezondheid; institute for positive health; drents netwerk positieve gezondheid; dnpg; zorgbelang Drenthe

Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG)

Leren hoe we de inwoners van de provincie Drenthe zo goed mogelijk kunnen ondersteunen om positief gezond te worden en te blijven. Dat is een van de doelen van Zorgbelang Drenthe. Daarom hebben wij in 2017 het Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG) opgericht. Het netwerk brengt mensen met diverse achtergronden, ervaring en kennis bijeen. Om te verbinden, kennis & ervaring te delen, te inspireren en aan te jagen. Samen geven we positieve gezondheid in Drenthe handen en voeten om zo veranderingen te bewerkstelligen.

Positieve Gezondheid

Het concept Positieve Gezondheid werd enkele jaren geleden door arts-onderzoeker Machteld Huber ontwikkeld. Zij omschrijft gezondheid als ‘het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’. Het accent ligt daarbij op de mogelijkheden van mensen en niet op de ziekte of beperking. Bij dat gedachtegoed sluiten wij ons met het DNPG aan. 

Het andere gesprek

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid van de inwoners van Drenthe is het belangrijk om erachter te komen waar zij behoefte aan hebben. Dit vraagt van professionals om onbevooroordeeld het contact te leggen en om goed te luisteren. Hoe kijkt de persoon zelf tegen zijn situatie aan? Heeft hij de behoefte om daar iets aan te veranderen? En zo ja, op wat voor manier kunnen we die persoon daarbij ondersteunen of helpen?

Versterken van de gezondheid

Steeds meer organisaties zien de meerwaarde van het voeren van ‘het andere gesprek’ met mensen. Niet alleen in de zorg en het sociaal domein, maar bijvoorbeeld ook in het onderwijs, in de werkomgeving en in de bouw. Door goed te luisteren naar wat mensen nodig hebben, kunnen we aansluiten bij hun behoeften. Hierdoor kunnen we een bijdrage leveren aan het versterken van de (ervaren) gezondheid.

Aansluiten bij ons netwerk 

Wilt u graag aansluiten bij het Drents Netwerk Positieve Gezondheid (DNPG)? Of bent u benieuwd wat het netwerk u te bieden heeft? Neem dan contact op met de coördinator/ facilitator van het netwerk:

Meer informatie

Meer informatie over het gedachtegoed Positieve Gezondheid leest u op de website van het Institute for Positive Health (IPH).

Nieuws

Positieve Gezondheid Drenthe

Positieve Gezondheid verder brengen in Drenthe

Positieve Gezondheid verder brengen in Drenthe, wat kun jij daarin betekenen? Ga samen met Mariëlle Tromp en Ellen Bos op zoek naar het antwoord.

Lees verder
Positieve Gezondheid Drenthe

Politiek actief in Drenthe

Politiek actief in Drenthe; Zorgbelang Drenthe wil dat in 2026 meerdere ervaringsdeskundigen in alle Drentse gemeenten en de provincie politiek actief zijn.

Lees verder
Positieve Gezondheid Drenthe

Wat is je overkomen?

De invloed van kindertijd op het volwassen leven is groot. Traumageïnformeerde benadering in de zorg past bij Positieve Gezondheid. Wat is je overkomen?

Lees verder