Meldpunt Corona

Ziekenhuis met slechte financiën kan geen goede zorg blijven leveren

Jan van Loenen van Zorgbelang Drenthe vindt dat het gebrek aan continuïteit in de raad van bestuur niet goed is voor een organisatie als Treant. Hij constateert dat er al veel bestuurswisselingen zijn geweest. ,,Maar ik vind Van de Wiel wel een bestuurder die het lef heeft gehad om pijnlijke beslissingen te nemen. Of je het met die beslissingen nu eens bent of niet, die moed waardeer ik.”

Jan van Loenen, Zorgbelang Drenthe
treant zorggroep; carla van de wiel; vertrekkende bestuursvoorzitter; continuïteit raad van bestuur; zorgbelang drenthe

Vertrekkend voorzitter Treant

Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel vertrekt bij Zorggroep Treant. Critici zeggen dat zij het zinkende schip verlaat. Van de Wiel ziet dat totaal anders.

,,Zwarte cijfers zijn in zicht”, zegt Van de Wiel. ,,Dat is ook nodig. Want een ziekenhuis dat slechte financiële resultaten bereikt, kan geen goede zorg blijven leveren.” Van de Wiel maakte drie jaar deel uit van de Raad van Bestuur van Treant. Vorig jaar juni werd zij bestuursvoorzitter van de zorggroep met ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal en zeventien ouderenzorginstellingen in Drenthe en Groningen.

93 banen geschrapt
Van de Wiel trad aan in een roerige periode. Ook nu zij vertrekt is nog geen sprake van rust in en om Treant. ,,Er zijn hele mooie dingen gebeurd. Maar ik heb ook pijnlijke beslissingen moeten nemen.” Zo kondigde de raad van bestuur begin dit jaar aan dat er vijftien miljoen euro moet worden bezuinigd, omdat de ziekenhuispoot van Treant verlies lijdt. 93 banen werden geschrapt. ,,Collega’s werden boventallig. Natuurlijk heeft dat impact. We hebben geprobeerd om de gevolgen te minimaliseren.”

Intern veel kritiek
De maatregelen werden door het personeel niet met applaus ontvangen. Ook op de toetreding van twee medisch specialisten tot de raad van bestuur was intern veel kritiek. De ondernemingsraad van Treant dreigde zelfs een zaak aan te spannen bij de ondernemingskamer. De vrees bestond dat de medische staf te veel macht kreeg. ,,Het hoort erbij dat er weerstand is bij veranderingen. Andere ziekenhuizen kijken al naar het bestuursmodel van Treant als voorbeeld voor de toekomst. Overigens moet de meerwaarde zich nog bewijzen. We zijn nu tien maanden bezig. De eerste ervaringen zijn goed.”

Vertrek op ongelukkig moment
Over de sluiting van de klinische verloskunde en klinische kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal blijft Van de Wiel zeggen dat het een besluit is dat genomen moest worden, omdat het niet is gelukt voldoende kinderartsen aan te trekken. Als bestuurder vindt Van de Wiel zelf ook dat haar vertrek op een ongelukkig moment komt. ,,Als ik zakelijk naar Treant kijk, denk ik ook: ik ben niet klaar hier. Maar ik ben niet alleen bestuurder: ik ben ook een mens.”

Heimwee naar Rotterdam
De mens Van de Wiel verlangt terug naar Rotterdam, waar zij lang woonde. ,,Ik kies nu voor een leven in de stad waar ik me prettig voel en een fijn sociaal leven heb.” Van de Wiel gaat in december aan de slag als directievoorzitter van het HagaZiekenhuis in Den Haag. Het Haga is bestuurlijk gefuseerd met ziekenhuizen in Zoetermeer en Delft. Zij treedt toe tot de raad van bestuur van de Reinier Haga Groep , waarvan oud-staatssecretaris Van Rijn voorzitter is. ,,Wat ik ga missen bij Treant zijn de mensen die elke dag het beste van zichzelf geven. Of het goed komt met Treant? Absoluut. De goede koers is ingezet.”

Reactie raad van toezicht en Zorgbelang Drenthe
De raad van toezicht van Treant noemt het vertrek van Carla van de Wiel een aderlating. ,,Een bestuurswisseling is eigenlijk niet wat de organisatie op dit moment nodig heeft”, schrijft waarnemend voorzitter Coba Anninga. ,,Wij blijven volledig achter de koers staan die Treant Zorggroep onder haar leiding heeft ingezet. Zoals het verder financieel gezond maken van de ziekenhuisgroep.”

Jan van Loenen van Zorgbelang Drenthe vindt dat het gebrek aan continuïteit in de raad van bestuur niet goed is voor een organisatie als Treant. Hij constateert dat er al veel bestuurswisselingen zijn geweest. ,,Maar ik vind Van de Wiel wel een bestuurder die het lef heeft gehad om pijnlijke beslissingen te nemen. Of je het met die beslissingen nu eens bent of niet, die moed waardeer ik.”

bron: Dagblad van het Noorden, 30 augustus 2018

Deel dit artikel op: