Meldpunt Corona

Zelfstandig stemmen voor mensen met visuele beperking in Emmen

zelfstandig stemmen blinden en slechtzienden; blinden; slechtzienden; stemmen; europees parlement; emmen; gemeente emmen; zonder hulp; onbeperkt stemmen

Emmen is één van de 20 gemeentes waarin mensen met een visuele beperking bij de Europese verkiezingen op donderdag 23 mei hun stem zelfstandig uit kunnen brengen. Dit gebeurt met behulp van een mal en audio-ondersteuning. Een andere locatie is het Stadskantoor in Utrecht. Burgemeester Jan van Zanen en cabaretier Vincent Bijlo geven hier samen met de Oogvereniging het startsein voor het stemmen met een visuele beperking op deze bijzondere verkiezingsdag.

Recht

Mensen met een visuele beperking hebben het recht om zelfstandig, met behoud van het stemgeheim, hun stem uit te brengen. Net als ieder ander in Nederland. Zelfstandig kunnen stemmen is een belangrijk onderdeel van het VN-verdrag Handicap dat Nederland in 2016 heeft geratificeerd. Het recht om een stem in het geheim te kunnen uitbrengen is bovendien vastgelegd in de Kieswet.

Verkiezingsbijeenkomst

In het Stadskantoor in Utrecht wordt het stemmen met de mal en audio-ondersteuning toepasselijk ingeluid door burgemeester Jan van Zanen en cabaretier Vincent Bijlo. Geïnteresseerden krijgen onder het genot van een kop koffie en croissant een kijkje in de ontwikkelingen van het inclusief stemmen. Mensen met en zonder visuele beperking brengen vervolgens, zij aan zij en allemaal in het geheim, hun stem uit voor het Europese Parlement.

Meldpunt en meer informatie

Om de toegankelijkheid van het stemmen in de toekomst nog verder te verbeteren is het belangrijk dat mensen met een (visuele) beperking hun ervaringen met het stemmen blijven delen via het Meldpunt Onbeperkt Stemmen van het College voor de Rechten van de Mens. Meer informatie over het stemmen met mal en audio-ondersteuning is te vinden op de website van de Oogvereniging.

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening. De Oogvereniging komt op voor goede oogzorg en een toegankelijke samenleving waarin iedereen kan meedoen. Dat mensen met een visuele beperking in het geheim kunnen stemmen is voor de Oogvereniging een belangrijk aandachtspunt.

Bron: Oogvereniging, persbericht 21 mei 2019

Lees verder

Deel dit artikel op: