Warm pleidooi voor inwonersperspectief

De juiste vraag onderkennen van de mens met de zorgvraag. Daarin is goed, professioneel doorvragen ontzettend belangrijk. Minder schakels en in één keer raak. Daar hoop ik op!

Jan van Loenen      Zorgbelang Drenthe
jan van loenen; acute zorgnetwerk noord-nederland; inwonersperspectief; zorgcoordinatie; pilot; inwoners; zorgbelang drenthe

Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland in gesprek met Jan van Loenen

Jan van Loenen stimuleert transitie – anders denken èn doen. Als bestuurder-directeur van Zorgbelang Drenthe houdt hij een warm pleidooi voor het inwonersperspectief: “Houd bij elke stap die je zet voor ogen voor wie je het doet.”

Zorgbelang Drenthe behartigt de belangen van en geeft een stem aan de inwoner op het gebied van zorg en welzijn. “We kijken mee, geven advies of tips bij diverse ontwikkelingen in het zorgveld – altijd vanuit het perspectief van de inwoner of de mens met een zorgvraag. Zo ook bij de Pilot Zorgcoördinatie.” Concreet betekent dit dat Zorgbelang Drenthe scherp houdt of dat wat gebeurt binnen de pilot, ook in het voordeel van de inwoner is.

Zorgbelang Drenthe is een warm voorstander van de pilot. Jan zegt hierover: “De mens heeft op zijn tijd een zorg- of ondersteuningsvraag. Die vraag wil hij zo eenvoudig mogelijk verzilverd zien worden. Nu is ons zorgstelsel buitengewoon ingewikkeld opgeknipt. Daardoor komt het nogal eens voor dat de mens met zorgvraag tussen wal en schip valt. Coördinatie van de zorgvraag is belangrijk: om de tekortkomingen van ons zorgstelsel op te heffen. Door slimmer en vanuit mensperspectief zorg te organiseren. Dat is wat wij in de Pilot Zorgcoördinatie toejuichen.”

Voor de toekomst hoopt Zorgbelang Drenthe een adviserende rol te blijven spelen in deze pilot: “Wij zijn gespecialiseerd om de vraag van inwoners boven tafel te krijgen. Wij hebben veel kennis. Ontbreekt de kennis of is het belangrijk om de directe ervaringen van patiënten te horen? Dan hebben we de expertise om die kennis boven tafel te krijgen. Als je verbeteringen tot stand brengt, dan samen met de mensen voor wie je het doet.”

Voor Jan is de pilot geslaagd wanneer minder heen en weer geschoven wordt tussen de zorgdisciplines: “De juiste vraag onderkennen van de mens met de zorgvraag. Daarin is goed, professioneel doorvragen ontzettend belangrijk. Minder schakels en in één keer raak. Daar hoop ik op!”

Gepubliceerd in de nieuwsbrief van het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland, 24 juni 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: