Voorlichtingsavond over leefstijlverandering bij hartpatiënten

leefstijlverandering; hartpatiënten; wza; wilhelminaziekenhuis assen; harteraad

Assen - Waarom is leefstijlverandering zo moeilijk? De afdeling Cardiologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Harteraad houden woensdag 14 november 2018 een lezing voor hartpatiënten en belangstellenden over dit onderwerp. Verschillende sprekers vertellen waarom leefstijlverandering en dus ook gedragsverandering zo moeilijk is.

Gedrag veranderen is lastig. Iedereen heeft de ervaring met goede voornemens in het nieuwe jaar. Voordat februari begonnen is, hebben we ons er al niet meer aan gehouden. Maar wat doe je, als je gedwongen wordt te veranderen, bijvoorbeeld als je hartpatiënt wordt? Ans Beens, coördinator hartrevalidatie bij het WZA, heeft dagelijks te maken met mensen die hun gedrag zullen moeten veranderen. “Voor sommige mensen verandert er niet zo veel als ze een hartprobleem hebben. Voor een ander staat de wereld op z’n kop en moet het gedrag echt anders worden. Daarom ook de titel van de voorlichtingsavond: ‘Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan’.”

Motivatie
De kans van slagen staat of valt met motivatie en doorzettingsvermogen. “De kunst is om te kijken naar wat je nog wél kunt in plaats van wat je allemaal niet meer mag.” Tijdens de voorlichtingsavond spreekt een psycholoog van het WZA over gedrag veranderen. Verder vertelt een ervaringsdeskundige wat haar motiveerde om haar leefstijl aan te passen. De voorlichting is ook voor familie, zorgverleners, mantelzorgers en iedereen die in gedragsverandering geïnteresseerd is. “Je kunt komen om jezelf beter te begrijpen, of om minder hard te oordelen als iemand in je omgeving moeite heeft z’n gedrag aan te passen.”

Wat er toe doet
Bovendien zijn leden van Harteraad aanwezig. Als ervaringsdeskundigen weten zij als geen ander waar je tegenaan kunt lopen. “De Harteraad geeft uitleg over het programma ‘Wat er toe doet’, interessant voor iedereen die zich afvraagt wat je met je gezondheid wilt en wat er eigenlijk toe doet in jouw leven.”
Hulp komt ook uit de hoek van apps en smart watches, zoals de Fitbit, de app van het voedingscentrum en de medicatie-app. Tijdens de voorlichtingsavond wordt hier eveneens aandacht aan besteed.

De voorlichtingsavond ‘Makkelijk gezegd, moeilijk gedaan’ is op woensdag 14 november van 19.00 tot 21.00 uur. De zaal is vanaf 18.30 open. De toegang is gratis, aanmelden kan via Harteraad, https://www.harteraad.nl/agenda/makkelijk-gezegd-moeilijk/

Deel dit artikel op: