Veel minder wanbetalers zorgpremie

wanbetalers; zorgverzekering; zorgverzekeringslijn;minder wanbetalers

Steeds minder mensen staan geregistreerd als wanbetaler van zorgverzekeringspremies, meldt de Zorgverzekeringslijn op basis van cijfers van het CBS.

Die daling mag volgens de Zorgverzekeringslijn mede op het conto van gemeenten worden bijgeschreven. ‘Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft ervoor gezorgd dat mensen die een betalingsregeling met hun zorgverzekeraar treffen, worden afgemeld als wanbetaler waardoor zij geen bestuursrechtelijke hogere premie meer betalen’, legt Michiel Blom van de Zorgverzekeringslijn uit.

‘Gemeenten zijn daarmee actief naar wanbetalers toe gegaan en dat beleid werpt nu z’n vruchten af.’ Het oorzakelijk verband tussen de daling van het aantal wanbetalers en gemeentelijk beleid blijkt volgens Blom voornamelijk uit de hogere dalingscijfers bij gemeenten die hier actief mee aan de gang zijn gegaan. ‘De aantrekkende beweging in de economie en de arbeidsmarkt verklaart niet waarom het aantal wanbetalers in bijvoorbeeld een gemeente als Arnhem zo is afgenomen.’ 

De manier waarop gemeenten wanbetalers bijstaan, verschilt volgens Blom sterk per gemeente. ‘Sommige nemen de schuld over en schelden die kwijt of lossen die af op basis van de bijzondere bijstand. Andere gemeenten laten wanbetalers instromen in een collectieve ziektekostenverzekering, waarbij een betalingsregeling overeen wordt gekomen.’ Op 1 december 2018 stond het aantal wanbetalers in totaal op 225.177. Vier jaar geleden stond het aantal wanbetalers op piekhoogte; maar liefst 330.235 stonden in februari 2015 bij het Centraal Administratiekantoor (CAK) geregistreerd.

Bron: Binnenlands Bestuur, 15 januari 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: