Update acute zorg in Noord-Nederland in het kader van COVID-19
Woensdag 18 maart 2020 is het Strategisch kernteam COVID-19 van het Bestuurlijk ROAZ Noord-Nederland bijeen geweest. In deze update brengen wij u op de hoogte van hetgeen daar besproken is.
- Het aantal patiënten met COVID-19 dat op dit moment is opgenomen in de ziekenhuizen in Groningen, Friesland en Drenthe is nog beperkt en bedraagt ongeveer 10.
- De ziekenhuizen en huisartsen in Noord-Nederland zijn goed voorbereid op een eventuele toename van het aantal COVID-19 patiënten. Zij stellen andere zorg uit waar dat mogelijk is; inmiddels hebben de ziekenhuizen ca. 50-70% van de uitstelbare zorg (planbare zorg) afgeschaald (waarbij de acute zorg gegarandeerd blijft). Daarmee maken zij bedden, personeel en middelen vrij voor het moment dat Noord-Nederland te maken krijgt met een toename van het aantal COVID-19 patiënten. Het aantal ICbedden kan in de komende weken fors worden uitgebreid, afhankelijk van de behoefte.
- Huisartsen en medisch specialisten bepalen per patiënt welke zorg uit te stellen is en welke niet. Als zij vinden dat een patiënt bepaalde zorg nodig heeft, dan wordt deze gegeven.
- Het grootste knelpunt is op dit moment de beschikbaarheid van persoonlijke beschermingsmiddelen voor zorgverleners (o.a. mondkapjes, beschermingsbrillen en pakken). GGD, GHOR en het Acute Zorgnetwerk brengen dagelijks vraag en aanbod van persoonlijke beschermingsmiddelen bij de verschillende zorgorganisaties in de regio in kaart. De middelen die beschikbaar zijn, worden in goede samenwerking over de regio verdeeld. Op dit moment is het door deze herverdeling nog mogelijk de zorg te voorzien van beschermingsmiddelen, maar nieuwe aanvoer vanuit de landelijke inkoop is nodig. Vandaag is vanuit deze landelijke inkoop een zeer beperkte voorraad beschermingsmiddelen aangekomen.
- Ziekenhuizen en andere zorginstellingen treffen uiteenlopende maatregelen om het coronavirus uit hun gebouwen te weren. Het is de verantwoordelijkheid van elke instelling zelf om te bepalen hoe men dat doet.
Bron: ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen)
