Meldpunt Corona

U zoekt een huisarts: niemand voelt zich verantwoordelijk dat het ook echt lukt

huisartsenzorg; tekort huisartsen; patientenfederatie.nl; ieder(in); mantelzorgNL; eerste lijn; tweede kamer

De toegang tot de huisartsenzorg is niet goed geregeld in Nederland. Patiëntenfederatie Nederland en zorgverzekeraars krijgen vrijwel dagelijks signalen van mensen die geen (andere) huisarts kunnen vinden. Deze, soms kwetsbare, mensen hebben dan geen huisarts, schrijven Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en MantelzorgNL in een brief aan de Tweede Kamer. Die spreekt op 3 juli over de zorg in de eerste lijn.

Volgens de brief is er in een aantal regio’s een gebrek aan huisartsen. Er zijn er gewoon te weinig voor de huidige en verwachte zorgvraag. Met als gevolg dat patiënten door hun zorgverzekeraar van het kastje naar de muur worden gestuurd als er een conflict is met de huisarts of als er geen huisarts in de buurt beschikbaar is. En patiënten die willen overstappen, krijgen te horen dat ze als patiënt niet welkom zijn omdat de huisarts geen patiënten van andere huisartsen overneemt. 

De toegang tot huisartsen moet beter worden geregeld stelt de brief en de verantwoordelijkheid voor het terecht kunnen bij een huisarts beter worden belegd.

> Lees hier de gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer

Bron: Patiëntenfederatie.nl, 26 juni 2019

In 2015 heeft Zorgbelang Drenthe een onderzoek gedaan naar het (toenemend) huisartsentekort in Zuidoost Drenthe,
klik hier om het rapport te downloaden

Meer nieuws

Deel dit artikel op: