Meldpunt Corona

Parel voor zingeving in de palliatieve zorg voor project UMCG

parel; umcg; zorgverleners; zingeving; palliatieve geneeskunde; palliatieve zorg; medisch handelen; medisch; zingeving

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft een ZonMw Parel gewonnen voor het project ‘Als niet alles is wat het lijkt’. De prijs - een parel in een oesterschelp - werd op de 25ste Oncologiedagen van Nederland en Vlaanderen uitgereikt aan UMCG-internist-oncoloog en hoogleraar Palliatieve Geneeskunde An Reyners. Zij nam de prijs namens het projectteam in ontvangst.

Uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland (NCPF) blijkt dat 83 procent van de patiënten het belangrijk vindt dat een zorgverlener naast medisch handelen ook aandacht heeft voor zingeving, terwijl slechts 46 procent ervaring heeft met een zorgverlener die hier ook daadwerkelijk aandacht voor had.

Het UMCG-project ‘Als niet alles is wat het lijkt’ helpt zorgverleners om met hun patiënten het gesprek aan te gaan over zingeving en levensvragen.

Digitale leerwerkplaats

In de digitale leerwerkplaats van het project vinden zorgverleners informatie over hoe ze het gesprek met de patiënt wél aan kunnen gaan. Ze vinden er veel informatie, praktische tips, ervaringen van anderen, filmpjes en gedichten.

Zorgverleners kunnen hier zelf mee aan de slag gaan, maar kunnen dat vooral ook doen als team. Dat gebeurt onder begeleiding van ‘implementatieduo’s’, vaak een verpleegkundige en een geestelijk verzorger, die het team trainen en coachen. Teams in 25 zorginstellingen hebben dat inmiddels gedaan.

In het UMCG, waar het project op een van de verpleegafdelingen is geïmplementeerd, verbeterde de kwaliteit van het contact, de aandacht en de begeleiding van patiënten. Patiënten voelden zich hierdoor meer gezien en gehoord en beter ondersteund in het vinden van zin, betekenis, kracht, moed, steun en troost.

Meer werkplezier en (hernieuwde) motivatie

Daarnaast leverde de implementatie van het project meer werkplezier en (hernieuwde) motivatie bij verpleegkundigen op. Er ontstond meer ruimte voor de eigen kwetsbaarheid en levensbeschouwing.

De teamontwikkeling die plaatsvindt leidde tot meer verbondenheid en teamgevoel. Daarmee lijkt het project ook een betere samenwerking te bevorderen en te zorgen voor een veiliger en meer open cultuur binnen de afdeling.

Het UMCG gaat deze aanpak ook op andere afdelingen introduceren. ,,Het is eigenlijk heel vanzelfsprekend dat aandacht voor zingeving de zorg beter maakt. Maar soms vergeten we ook gewoon met mensen te praten”, zegt An Reyners.

ZonMw Parel

De ZonMw Parel wordt enkele malen per jaar uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie dienen voor de projecten die subsidie ontvangen van ZonMw.

Het ZonMw-programma ‘Palliantie. Meer dan zorg’ streeft ernaar de palliatieve zorg merkbaar te verbeteren voor de patiënt en naasten.

Tot 2020 investeert de overheid 51 miljoen euro in ‘Palliantie. Meer dan zorg’ voor verbeteringen in zorg, onderzoek en onderwijs.

Download de factsheet parelproject palliatieve zorg

Bron: DvhN, 15 november 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: