Meldpunt Corona

Minder ziekenhuisopnames dankzij gedrag ouderen, maar vlag kan nog niet uit

ouderen; senioren; coronamaatregelen; 1,5 meter; afstand houden; minder besmettingen; anbo

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu vreesde dat het aantal ziekenhuisopnames door corona deze periode weer snel zou stijgen. Maar dat gebeurt niet: er zijn zelfs veel minder mensen in het ziekenhuis opgenomen dan vorige week. Hoe dat komt? "Ouderen beschermen zichzelf door zich af te zonderen."

Het RIVM meldde vorige week dinsdag 32 sterfgevallen en 84 ziekenhuisopnames. Deze week zijn dat er beduidend minder: 24 doden en 57 ziekenhuisopnames.

Maar hoe komt het dat het aantal ziekenhuisopnames laag blijft? Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt dat verreweg de meeste besmettingen momenteel plaatsvinden in de leeftijdsgroepen 20-25 jaar en 25-29 jaar.

"Deze mensen komen veelvuldig met elkaar in contact en dat zorgt voor besmettingen", zegt Timen tegen RTL Nieuws. "We kunnen concluderen dat ouderen minder snel besmet raken dan in het voorjaar. Dat is een goed signaal."

Niet naar de kaartclub

Het virus waart dus voornamelijk rond onder jonge mensen. Hoe het komt dat zij ouderen en kwetsbaren nog niet op grote schaal besmetten, is volgens ouderenbond ANBO verklaarbaar. Eén van de redenen is dat ouderen voorzichtiger zijn geworden.

De ANBO hield een enquête onder 1700 65-plussers. Uit angst om besmet te worden of anderen te besmetten, blijken ouderen nog steeds erg terughoudend om boodschappen te doen, bezoek te ontvangen of naar de kaartclub te gaan.

Uit de enquête onder 65-plussers:

  • 24,2 procent draagt een mondkapje
  • 92 procent houdt afstand van anderen
  • 68,1 procent gaat minder vaak naar winkels en supermarkten
  • 14,5 procent laat de boodschappen thuis bezorgen
  • 33,6 procent gaat niet op bezoek bij anderen
  • 54 procent ontvangt geen of minder bezoek
  • 66,7 procent gaat niet naar activiteiten
  • 54,3 procent gaat niet naar restaurants of cafés
  • 69 procent gaat niet naar musea, theater of de bioscoop

Bron: ANBO

"We horen dat een groot deel van de senioren zelf heel voorzichtig is", zegt woordvoerder Bernadet Naber tegen RTL Nieuws. "Ze gaan minder naar de kaartclub, op rustige tijden naar de supermarkt en spreken niet af met mensen. Ook weten we dat ze echt op afstand blijven, maar niet per se hun kinderen niet zien."

3,2 miljoen Nederlanders zijn ouder dan 65 jaar. "Dat is een waanzinnig grote groep. En natuurlijk zijn er ook ouderen die er anders over denken. Sommigen zeggen: ik heb de oorlog meegemaakt en ik zie het wel als ik ziek word. Maar de meeste ouderen zeggen duidelijk dat ze wel degelijk rekening houden met corona."

Nog niet gerust

Toch is Aura Timen van het RIVM er nog niet gerust op. "Je wilt niet het virus blijft circuleren onder jongeren. Want je krijgt op den duur hoe dan ook besmettingen van ouderen en kwetsbaren. Dat moeten voorkomen."

Daarnaast waarschuwt ze voor het beeld dat bij mensen bestaat dat Covid-19 voor jonge mensen een onschuldige ziekte is. "Dat is het absoluut niet. In die groep hebben we patiënten met een ernstig ziektebeeld gezien. We weten niet wat de gevolgen op de lange termijn zijn. Je hoort steeds meer over vermoeidheid of chronische klachten, ook bij jongvolwassenen."

Timen blijft erop hameren dat het aantal besmettingen moet worden teruggedrongen.

Het zogeheten reproductiegetal is gelijkgebleven ten opzichte van vorige week: 1. Dat wil zeggen dat iedere persoon met het coronavirus gemiddeld één ander persoon aansteekt.

Herfst in aantocht

Nog steeds lopen de meeste mensen een besmetting op in de thuissituatie. "In familieverband, daar waar jonge mensen met elkaar feesten of elkaar in het sociale leven treffen", zegt Timen. "En we zien ook besmettingen die te maken hebben met een reis naar het buitenland. Dat beeld is niet veranderd in de afgelopen week."

De snelle stijging van begin augustus is voorbij. Maar de herfst komt eraan, de tijd dat mensen meer binnen op elkaar zitten. "We zullen zien wat dat met zich meebrengt", zegt Timen.

Bron: RTLNieuws, 1 september 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: