Meldpunt Corona

Logeervergoeding komt in basispakket, maximaal 75 euro per nacht

logeervergoeding; basispakket; zorgverzekering; goed voor regio

In het basispakket van de zorgverzekering komt vanaf volgend jaar een logeervergoeding. Mensen die ver van het ziekenhuis wonen waar ze worden behandeld maar niet worden opgenomen, kunnen aanspraak maken op maximaal 75 euro per nacht.

Nu is het zo dat patiënten die voor een lange periode ver moeten reizen, een vergoeding voor vervoerskosten kunnen krijgen.

Vanaf volgend jaar kunnen ze ook kiezen voor een logeervergoeding. Het is een van de toevoegingen aan het basispakket. 

75 euro per nacht

Het gaat om maximaal 75 euro per nacht als er sprake is van drie aaneengesloten dagen van behandeling. 

Deze logeermogelijkheid is vooral bedoeld voor mensen die onder behandeling zijn bij een gespecialiseerd ziekenhuis of behandelcentrum die maar op een bepaald aantal plekken in het land worden gegeven. Zoals het protonencentrum in Groningen. "Patiënten worden daar vijf tot zeven weken, vijf dagen per week bestraald”, zegt Bruins. 

Minister Bruno Bruins: "Steeds heen en weer rijden, soms meer dan 100 of 150 kilometer enkele reis, is enorm belastend. Mensen kiezen er dan vaak voor om op eigen kosten een paar nachten in een hotel te verblijven. Vanaf volgend jaar kunnen ze daarbij dus een beroep doen op hun zorgverzekering."

Peperdure medicijnen 

Bruins komt ook met een maatregel om peperdure geneesmiddelen beter bereikbaar te maken voor patiënten. Nu is het nog zo dat als het ministerie en een fabrikant het niet eens worden over de prijs, dat middel ook niet wordt vergoed als een apotheker het zelf maakt (de zogenoemde magistrale bereiding).

Dat wil Bruins veranderen. "Maar uiteraard alleen als de apotheekbereiding wél een acceptabele prijs heeft." Wat onder 'acceptabel' wordt verstaan, zal onder andere op advies van het Zorginstituut worden gebaseerd.

Bron: RTL nieuws, 27 mei 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: