Meldpunt Corona

Gupta leidt toekomstplan zorg Noord Nederland

gupta; wilhelmina ziekenhuis assen; wza; huisartsenzorg drenthe; hzd; menzis; ommelander ziekenhuis groningen; treant; zilveren kruis; ziekenhuislandschap; groningen; drenthe; kernteam; zorgbelang drenthe

Onder leiding van onafhankelijk adviesbureau Gupta Strategists zijn HZD (Huisartsenzorg Drenthe), Menzis, Ommelander Ziekenhuis Groningen, Treant, Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Zilveren Kruis vorige week gestart met het maken van toekomstscenario’s voor het ziekenhuislandschap in Drenthe en Zuidoost Groningen.

Dat laat Zilveren Kruis weten. Het Kernteam wil voor het eind van het jaar tot een gezamenlijk toekomstscenario komen. Zij zullen naar eigen zeggen ‘op verschillende momenten en manieren  de ketenpartners betrekken.’ Gupta is door alle teamleden samen uitgekozen vanwege de enorme ervaring in de zorg.

Zorgpersoneel
Volgens de zorgverzekeraar verandert de zorg in Drenthe en Zuidoost Groningen sneller dan in andere regio’s. ‘De vraag naar zorg stijgt, de schaarste bij zorgpersoneel neemt snel toe, Wet- en regelgeving wordt stringenter. Al deze omstandigheden vragen om over de grenzen van eigen locaties heen te kijken en met elkaar na te denken over noodzakelijke aanpassingen in de vormgeving van de zorg. Hierdoor kunnen de ziekenhuizen, huisartsen en zorgverzekeraars er samen voor zorgen dat, ook in de toekomst, inwoners van Drenthe en Zuidoost Groningen over een volwaardig zorgaanbod in de provincie beschikken.’

Zorgverzekeraars
Zilveren Kruis heeft samen met zorgverzekeraar Menzis het plan geïnitieerd omdat zij merkten dat de ziekenhuizen in Noord Oost Groningen en Drenthe er niet in slagen om samen het arbeidsmarktvraagstuk op te lossen. Eigen belangen zouden teveel op de voorgrond staan. De Treant Groep heeft ruzie met de gemeente Hoogeveen vanwege het nieuwe regioplan waarin de verloskunde en kindergeneeskunde uit Hoogeveen verdwijnt. Dit zelfde geldt voor de locatie in Stadskanaal. Het UMCGmaakte geen vrienden toen het onlangs bekend maakte aanblijfpremies van 5000 euro uit te loven voor schaars OK-personeel.

bron: Zorgvisie, 30 augustus 2018

Deel dit artikel op: