Grensoverschrijdende gezondheidszorg

Vaak gaan patiënten voor een medische behandeling naar een ziekenhuis in eigen land. Ook wanneer het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Duitsland ligt. Of wanneer de wachttijd in het buurland aanzienlijk korter is. Het is de vraag hoe we de toegankelijkheid van het zorgaanbod in de grensregio kunnen verbeteren. En hoe we een duurzame infrastructuur voor grensoverschrijdende gezondheidszorg kunnen ontwikkelen. Dit wordt onderzocht en gerealiseerd in het project Common Care. Zorgbelang Drenthe en Zorgbelang Groningen zijn bij dit project betrokken om de behoeften en meningen van inwoners uit de grensregio in kaart te brengen.
Iedereen in Nederland heeft recht op grensoverschrijdende gezondheidszorg. Echter, slechts een klein deel van de bevolking is zich daar bewust van en maakt hier gebruik van. Dit geldt ook voor inwoners van de provincies Groningen en Drenthe. Mensen die wonen in de grensregio maken nauwelijks gebruik van de mogelijkheid om medische zorg in Duitsland te ontvangen.
Behoeften en meningen van inwoners verzamelen
Het is de vraag waarom patiënten niet vaker gebruik maken van hun recht op grensoverschrijdende gezondheidszorg. Zijn mensen zich niet bewust van hun recht op medische behandeling in bijvoorbeeld Duitsland? Of ziet men misschien bezwaren om gebruik te maken van het zorgaanbod in het buitenland? Zorgbelang Drenthe zal samen met Zorgbelang Groningen de behoeften en meningen van inwoners uit de grensregio in kaart brengen. Daarnaast zullen wij patiënten gaan informeren over de mogelijkheid van zorgverlening in Duitsland. Verder zullen we onderzoek verrichten naar de ervaringen en tevredenheid van Nederlandse patiënten die gebruik hebben gemaakt van zorg in Duitsland.
Grensoverschrijdende zorgtrajecten ontwikkelen
Gedurende het Common Care project zullen ook enkele zorgpaden worden ontwikkeld voor grensoverschrijdende zorg. Zodat Nederlandse patiënten in Duitsland zorg kunnen ontvangen. En zodat Duitse patiënten een behandeling in Nederland kunnen ondergaan. Deze nieuwe zorgtrajecten worden in samenwerking met onder meer betrokken zorgprofessionals en ervaringsdeskundige patiënten ontwikkeld.
Het project Common Care
Het INTERREG-project Common Care heeft tot doel om de komende jaren grensoverschrijdende zorg- en gezondheidssamenwerking op te zetten in de noordelijke Nederlands-Duitse grensstreek. In het project werken verschillende zorginstellingen in Noord-Nederland en Nedersaksen samen. De projectpartners van Common Care zijn het Pius-Hospital in Oldenburg, het Klinikum Leer, het UMCG (Groningen), het Ommelander Ziekenhuis Groningen en de Treant Zorggroep. Centraal in het project staat de opbouw van een euregionale zorgregio voor geplande zorg door samenwerking over de grens op vlak van innovatieve preventie, diagnostiek en behandeling.
Voor meer informatie, neem contact op met Rolinde Alingh, r.alingh@zorgbelang-drenthe.nl; tel.: 050-727 1500