Meldpunt Corona

Gehandicapten moeten blijven meepraten in Tynaarlo, daarvoor komt een nieuw plan

meedoen; toegankelijkheid; vn-panel; inclusie; gehandicapten; tynaarlo

Iedereen doet mee

Mensen met een beperking moeten blijven meepraten over de vraag hoe voorzieningen in de gemeente Tynaarlo voor hen zo toegankelijk mogelijk gemaakt kunnen worden. GroenLinks, D66, PvdA en ChristenUnie komen daartoe met een voorstel in de gemeenteraad.

De partijen zijn er niet helemaal gerust op dat burgemeester en wethouder deze kwestie goed regelen. Bij het zogenoemde VN-panel, waarin mensen met een beperking met de gemeente overleggen, is de afgelopen weken grote onrust ontstaan over de financiële ondersteuning. Ondanks toezeggingen en geruststellende woorden van wethouder Pepijn Vemer (D66) willen de fracties dat de raad de touwtjes in handen neemt.

Slecht geslapen

De leden van het panel hebben er slecht van geslapen, zo bleek toen ze deze week inspraken tijdens een vergadering van de gemeenteraad. Drie jaar lang hebben ze advies uitgebracht in circa 30 zaken, maar het dreigde nu allemaal te stoppen. Er zou geen geld meer zijn om coördinator Jeroen Veltheer te betalen en de ondersteuning van 15.000 euro per jaar dreigde vanaf 1 januari helemaal te stoppen.

Het VN-panel is drie jaar geleden ingesteld op initiatief van de gemeenteraad, die graag wil voldoen aan een verdrag van de Verenigde Naties. Daarin staat dat overheden mensen met wat voor beperking dan ook de kans moeten geven om overal aan mee te doen in de samenleving. Het is belangrijk om daarbij mensen uit de doelgroep zelf te betrekken, anders zien ambtenaren gemakkelijk zaken over het hoofd. Het panel adviseerde bijvoorbeeld over de fonkelnieuwe dubbele sporthal in Eelde. Een ringleiding voor slechthorenden en voorzieningen voor rolstoelgebruikers zijn het resultaat.

Het panel kreeg geld voor drie jaar, maar die termijn is voorbij. Tijdelijk was er extra geld om Jeroen Veltheer te betalen, maar daar haalt wethouder Pepijn Vemer (D66) nu een streep door. Wel wil hij de structurele subsidie nog met een half jaar verlengen.

‘Totaalplan voor inspraakorgananen’

De wethouder komt in april met een totaalplan voor de ondersteuning van alle organen waarin groepen inwoners hun zegje doen. Te denken valt aan de Jongerenraad en allerlei andere panels die met de gemeente praten over het beleid. De wethouder beloofde dat hij hierbij rekening houden met de specifieke behoeftes van het VN-panel.

Raadslid Miguel Ririhena (GroenLinks) stelde de kwestie in de raad aan de orde. Na afloop van de raad overlegde hij met D66, PvdA en ChristenUnie over de kwestie. „We komen binnenkort met een voorstel om de positie van het VN-panel als adviesorgaan beter vast te leggen”, laat Ririhena weten. „We hebben heel veel bereikt met het panel, maar er is de afgelopen tijd onduidelijkheid ontstaan. Dat is erg jammer. We willen ook vaker de werkwijze van het panel evalueren.”

Bron: DvhN, 21 november 2019

Lees verder

Deel dit artikel op: