Meldpunt Corona

Door corona, aanpassing planbare zorg in Noord-Nederland

planbare zorg; corona; covid-19; noord-nederland

De ziekenhuizen maken verpleegafdelingen vrij, bellen patiënten af en verzoeken personeel dringend vakanties te annuleren. Er ligt nog maar een enkele coronapatient in de ziekenhuizen in het Noorden maar de klinieken treffen voorbereidingen voor wat gaat komen.

In noordelijk verband hebben alle ziekenhuizen afgesproken deze dagen minimaal 30 procent van hun planbare zorg te verminderen. Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen probeert nog iets verder te gaan. ,,Wij gaan waarschijnlijk 50 procent afschalen’’, zegt bestuursvoorzitter Paul van der Wijk.

Verpleegtoren

Het UMCG brengt een verpleegtoren in gereedheid voor een stroom coronapatienten. Tot nu toe ligt daar nog maar één patient met covid-19, op de afdeling infectieziekten. Maar als die vol raakt, kan er uitgeweken worden.

Het Martini Ziekenhuis Groningen heeft al een verpleegafdeling vrijgemaakt en kan zo nodig nog een afdeling ontruimen. Veel patiënten die afspraken hadden voor polibezoeken, dagbehandelingen of van te voren geplande operaties worden deze dagen afgebeld. ,,Mensen reageren met alle begrip’’, merkt een woordvoerder van het Martini Ziekenhuis.

Vakantie annuleren

Het kabinet maakte vorige week al bekend dat zorgpersoneel niet meer naar het buitenland zou moeten reizen. Verschillende ziekenhuizen hebben daarop gezegd dat zorgpersoneel al geboekte vakanties moet annuleren. ,,Ze kunnen eerst proberen het via de annuleringsverzekering terug te krijgen. als dat niet lukt, regelen we als ziekenhuis wat’’, zegt Van der Wijk. Dat geldt ook voor het Martini: ,,Personeel dat voor 10 maart geboekt heeft, kan het terugkrijgen.’’

In het Martini en Wilhelmina Ziekenhuis worden de tafels en stoelen uit de bedrijfsrestaurants gehaald. Dat om te voorkomen dat bezoekers en personeel met te veel mensen bij elkaar zitten. Grote delen van de dag zijn de bedrijfsrestaurants sowieso dicht.

Tent voor deur

Verschillende ziekenhuizen overwegen om komende week een toegangscontrole in te voeren voor patiënten en bezoekers. Er zijn in het zuiden van het land als ziekenhuizen met een tent voor de deur, waar iedereen die de kliniek in wil gescreend wordt. Dat is in het Noorden nu nog niet het geval, maar wordt wel overwogen.

Bron: DvhN, 14 maart 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: