050 - 727 15 00

Zonnetje, terras én voldoende ruimte voor voetgangers met visuele beperking

Zonnetje, terras én voldoende ruimte voor voetgangers met visuele beperking

Zonnetje, terras én voldoende ruimte voor voetgangers met visuele beperking

Utrecht, 23 maart 2021 - In het zonnetje op een terras zitten met een lekker drankje, daar dromen we na het lange thuis zitten allemaal wel van. Het bericht dat de terrassen in grootte mogen uitbreiden om de afstandsregels te kunnen waarborgen, biedt voor ondernemers meer mogelijkheden om op een veilige manier hun zaak te openen. Binnen deze extra ruimte brengen de Oogvereniging en de samenwerkende expertisecentra in het oogveld om één belangrijk aandachtspunt naar voren: is er nog voldoende ruimte voor een veilige en toegankelijke looproute voor mensen met een (visuele) beperking?

Tijdens de lockdown hebben horecaondernemers keihard gewerkt om hun ruimte in te richten op een manier waarbij veilige opening mogelijk is. Naast het bewaken van veiligheid en het in acht kunnen nemen van de afstandsregels is de toegankelijkheid van de openbare ruimte ook erg belangrijk.

Veilig én toegankelijk

Kunnen mensen met een visuele beperking hun weg naar de supermarkt nog vinden? Of verdwalen zij tussen de tafeltjes van het terras? Is het misschien nodig om de stoelen en tafels zo neer te zetten dat de geleidelijn vrij blijft en dat de blinde/slechtziende bezoeker het terras ook kan vinden?

Geleidelijnen zijn voor mensen met een visuele beperking van groot belang om op een veilige manier hun weg te vinden in de openbare ruimte, het is van belang dat deze routes vrij van obstakels blijven. De Oogvereniging en de samenwerkende expertise-organisaties uit het oogveld vragen aandacht voor dit kleine beetje extra ruimte zodat we gezamenlijk veilig van een mooie zomer op het terras kunnen genieten.

Praktische tips

Wellicht vraagt u zich als horecaondernemer of gemeente nu af hoe u dit het beste kunt aanpakken. De Oogvereniging en haar samenwerkingspartners hebben een gezamenlijk document opgesteld over de toegankelijkheid van openbare ruimtes binnen de anderhalvemetersamenleving, zodat genieten op een terras ook weer “normaal” wordt. U vindt deze tips op de website van de Oogvereniging.

Meer informatie

Hebt u vragen over hoe een terras en de omliggende ruimte toegankelijk blijft voor iedereen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Ooglijn via ooglijn@oogvereniging.nl of bellen naar 030-5945444.

Bron: Oogvereniging, 23 maart 2021

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland