050 - 727 15 00

Verwarring heerst, een oproep tot burgerlijke verstandigheid

Verwarring heerst, een oproep tot burgerlijke verstandigheid

Verwarring heerst, een oproep tot burgerlijke verstandigheid

Zo maar een dag in april in het jaar 2021, zo maar een dag uit het Nederlandse nieuws!

Het is Corona wat de klok slaat!

  • De politiek is verheugd dat sneltesten beschikbaar komen voor de inwoners. Deskundigen waarschuwen; “gebruik zelftesten niet bij klachten”.
  • Demissionair minister van Justitie en Veiligheid zegt; “ik verwacht zeker binnen een maand versoepelingen”. De Nederlandse Zorgautoriteit meldt met het oog op de toegang tot de zorg: “Versoepelingen? Zeer onverstandig”.
  • Burgemeesters van de vier grote steden, enkele ziekenhuizen en een vooraanstaand intensivist stellen dat de buitenruimten gecontroleerd open kunnen. Het demissionaire kabinet maakt geen versoepelingen bekend.
  • Een bestuursvoorzitter van een groot ziekenhuis in Amsterdam twittert dat versoepeling niet per se in strijd hoeft te zijn met het belang van de ziekenhuizen terwijl andere ziekenhuizen aangeven dat er pas versoepeling mag komen op het moment dat alle 60-plussers zijn gevaccineerd.
  • Besmettingscijfers nemen voorzichtig af maar het weekgemidddelde stijgt en de druk op de zorg blijft als gevolg van het aantal besmettingen en het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel onverminderd hoog, onverantwoord hoog. Men spreekt al weken van een dreigende code zwart als we ons niet houden aan de regels.
  • Vaccinatie is de weg naar vrijheid maar wie snapt nu nog welk vaccinatieplan wordt gehanteerd. Wie begrijpt nog wanneer we aan de beurt zijn. Welk vaccin ik krijg en welke jij? Wie bepaalt of eventuele risico’s wel of niet acceptabel zijn? En ben ik dan wel of niet goed beschermd?
  • Wie snapt nog wie op welke basis vanuit welk belang de besluiten neemt die zoveel impact hebben op het land. Wie trekken aan de touwtjes. Is er nog iemand die het overzicht heeft?

Zoveel gezichten, zoveel meningen, zoveel analyses, zoveel afspraken, zoveel verwarring. Elke dag: we zijn er bijna; het laatste stukje van de tunnel; de laatste meters van de marathon; we moeten nog even doorzetten en we zijn er bijna als we het samen doen…

We begrijpen het als geen ander dat u met al die verschillende uitingen, meningen en overtuigingen, corona moe wordt en er misschien wel helemaal zat van bent. We snappen de verwarring want die hebben wij ook.

En toch en toch…zitten we met elkaar in hetzelfde schuitje en zullen we samen onze vitale samenleving weer draaiend moeten krijgen.

Belangrijk is, dat u dat blijft doen waar u zelf invloed op heeft. Blijft u vooral goed zorgen voor u zelf en de mensen om u heen. Neem zo nu en dan even afstand van alle nieuwsuitingen en doe dat, waar u energie van krijgt en vrolijk, energiek en optimistisch van wordt. Kijk vooral naar alles wat nog wel kan en dat is in Drenthe gelukkig veel! Lekker buiten in beweging voor een fris hoofd en nieuwe energie of weer opladen met een goed boek, even weg van de dagelijkse realiteit. Bellen met vrienden voor nieuwe energie of een nieuwe hobby oppakken buiten uw comfortzone. Er zijn zoveel dingen die u zelf kunt doen om mentaal en fysiek in balans en gezond te blijven, ook in tijden van corona, juist in tijden van corona.

Natuurlijk is de druk op de zorg, ook in de Drentse ziekenhuizen, hoog, erg hoog zelfs. En ja dat is zorgelijk, dat willen we echt niet bagatelliseren.

Ja, er komen meer corona patiënten van buiten de regio, er zijn hoge besmettingscijfers en er is een hoog ziekteverzuim bij het personeel op de intensive cares: het zorgt bij elkaar voor een grote druk op de ziekenhuizen, dat weten we. Maar de ziekenhuizen in het Noorden werken goed samen en zijn optimaal voorbereid op een eventuele code zwart. Dit zogenaamde zwarte scenario gaat in op het moment dat de druk op de zorg in de derde golf van de Covid-pandemie zo hoog wordt dat de zorg zonder aanpassingen niet meer goed kan worden geboden.

In de plannen die nu zijn gemaakt door alle zorginstellingen, wordt beschreven hoe de Covid-zorg kan worden opgeschaald tot het maximaal bereikbare en hoe de kwaliteit van zorg voor de Drentse inwoner kan worden gewaarborgd. Daarmee sluiten de Drentse ziekenhuizen aan op de landelijke plannen.

De hoop is uiteraard dat dit zwarte scenario uitblijft of minder intens wordt. Hiervoor is het heel belangrijk dat we ons houden aan de voorzorgsmaatregelen en dat er een spurt in het vaccinatieprogramma plaatsvindt. Natuurlijk zou Iedereen ook graag zien dat de vaccinaties sneller gaan, maar de landelijke beschikbaarheid van vaccins blijft helaas de beperkende factor. Daar hebben we weinig invloed op. Planning is nog steeds dat voor 1 juli a.s. alle volwassenen die dat willen, een eerste prik hebben gehad.

Dat biedt perspectief.

Concreet kunnen we zeggen dat de drie noordelijke provincies voor 90% klaar zijn met de voorbereidingen op een nieuwe piek. Als u dan ondertussen doet wat in uw mogelijkheid ligt om zelf in balans te blijven, te kijken naar wat (samen) allemaal nog wel kan en deze kansen op waarde weet te benutten, dan hopen we met u dat we op korte termijn weer meer vrijheid kunnen ervaren met elkaar in onze mooie provincie.

15 april 2021 - Janny Dekker

Janny Dekker is projectcoördinator bij Zorgbelang Drenthe en is op het gebied van cliëntenparticipatie betrokken bij allerlei overleggen van diverse instanties over Covid-19. Vragen of op-/aanmerkingen, neem contact met op met Janny (j.dekker@zorgbelang-drenthe.nl)

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland