050 - 727 15 00

Hele week geen operaties in ziekenhuis Meppel

Hele week geen operaties in ziekenhuis Meppel

Hele week geen operaties in ziekenhuis Meppel

MEPPEL Wegens een brand in een transformatorhuisje aan de Hoogeveenseweg moest het Isala Diaconessenhuis in Meppel overschakelen op noodstroom.

Hierdoor lijkt het een chaos in het ziekenhuis. Toch is Dorien Breukelman, woordvoerder van Isala, er rustig onder.

„Het is overmacht”, vertelt ze. „Wij hebben net te horen gekregen dat er de hele week geen operaties meer worden uitgevoerd in Meppel. Ook worden patiënten die een poliklinische behandeling zouden ondergaan gebeld of hun afspraak doorgaat of niet. Mochten ze niks horen, dan gaat het gewoon door.”

Noodstroom

Het ziekenhuis draait sinds gisterochtend op noodstroom. „Toen de brand uitbrak, sprong alles automatisch over op de noodstroom. Alle kritische apparatuur blijft het dan doen. De operaties die op dat moment plaatsvonden konden doorgaan. Ook patiënten die nu in het ziekenhuis verblijven, hoeven niet te verhuizen. Dat is ontzettend fijn.”

Dat deze noodoplossing het zou doen, waren ze in het Meppeler ziekenhuis zeker van. „Elke maand doen we een test. Dat zijn vaste procedures. Elk jaar is er een of twee keer een grotere test. Die was in december. Gelukkig deed het gisteren wat het moest doen.” Alles wat per se stroom moet hebben, heeft nu stroom.

„Om een voorbeeld te geven: de koelkast waar de medicijnen in worden bewaard doet het, maar de koelkast waar mijn broodje in wordt bewaard niet. Hetzelfde geldt voor de koffiezetapparaten. Medewerkers hebben geen koffie, de patiënten hoogstwaarschijnlijk wel.”

Wanneer de reguliere stroom het weer doet, weet Breukelman niet. „Daar hebben wij nog geen zicht op, maar wij hopen zo snel mogelijk. De noodstroom blijft het in ieder geval doen. Er is een extra generator bijgeplaatst, dus die stroom kan hoe dan ook niet uitvallen.”

Bron: DvhN, 15 juli 2021

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland