050 - 727 15 00

Covid-druk op de zorg neemt iets af

Covid-druk op de zorg neemt iets af

Covid-druk op de zorg neemt iets af

De druk op de ziekenhuiszorg als gevolg van COVID-19 is iets afgenomen. Dit is vooral te zien in de beschikbare klinische bedden. Dit geeft ruimte om de reguliere zorg weer geleidelijk op te schalen. Het opschalen gebeurt in nauw overleg tussen alle ziekenhuizen in Noord-Nederland; er wordt zorgvuldig gekeken waar en welke zorg kan worden opgeschaald. Hierbij wordt de Omikronvariant van het coronavirus nauwlettend in de gaten gehouden. Daarbij worden voorbereidingen getroffen voor een eventuele piek in de belasting van de gehele zorgketen als gevolg van deze variant.

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu in totaal 1432 Covid-patiënten. Op de intensive cares liggen in totaal 375 Covid-patiënten, waarvan op dit moment 36 in Noord-Nederland. Op de verpleegafdelingen liggen 1057 Covid-patiënten, waarvan 59 in Noord-Nederland.

Ondanks dat de druk iets afneemt, is het aantal besmettingen na een aanvankelijke daling weer sterk aan het stijgen in Nederland. Dit komt door de opkomst van de zeer besmettelijke Omikronvariant. Landelijk ligt de besmettingsgraad op 1150 per 100.000 inwoners, in Friesland ligt dit aantal op 850, in Drenthe op 880 en Groningen is koploper met 1.030 per 100.00 inwoners. Het heeft nog niet geleid tot een stijging van het aantal opnames in de ziekenhuizen, mede doordat het nu vooral jongeren (20-29-jarigen) zijn die positief testen. Zij hebben vaak alleen milde klachten of kunnen thuis uitzieken.


Boostervaccinatie

In Groningen, Friesland en Drenthe is het nu mogelijk om op een aantal GGD-locaties zonder afspraak een boosterprik te halen. De vrije inloop is bedoeld om de beschikbare ruimte, mensen en vaccins optimaal te benutten. En om mensen de mogelijkheid te bieden snel een boostervaccinatie te halen.

Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s). Het is een prikkel voor het afweersysteem en bedoeld om de bescherming tegen COVID-19 te versterken. De booster helpt extra tegen ernstige ziekte als gevolg van het coronavirus.


Vaccineren blijft van groot belang om ernstige ziekte en ziekenhuisopname te voorkomen. Het overgrote deel van de Covid-patiënten die op de IC liggen is niet gevaccineerd. Met vaccinatie bescherm je niet alleen jezelf maar ook de mensen in je directe omgeving. Kijk op de website van de regionale GGD voor nadere informatie. Bij vragen of twijfels over vaccineren is de Twijfeltelefoon (088-7555777) bereikbaar.

Bron: AZNN, 13 januari 2022

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland