Vertrouwenspersoon jeugdhulp

Vertrouwenswerk in de 1,5-metersamenleving

Het AKJ heeft samen met de Zorgbelang-organisaties duidelijke richtlijnen opgesteld. Wilt u weten welke richtlijnen dit zijn? Klik hier voor de handout.

Vertrouwenswerk jeugd

jeugd; vertrouwenspersoon; onafhankelijk; geheimhoudingsplicht; voor jongeren; ouders; grootouders; pleegouders; zorgbelang drenthe; akj

"Het is fijn dat ze er soms is. Aan haar kan ik bepaalde dingen
makkelijker vertellen dan aan
mijn eigen hulpverlener."

Ben je een jongere, (pleeg)ouder, grootouder of heb je op een andere manier te maken met jeugdhulp in Drenthe? Dan kan het voorkomen dat je vragen of klachten hebt over de hulpverlening die je ontvangt. Je kunt (gratis) een beroep doen op onze onafhankelijke vertrouwenspersoon jeugdhulp.

Waarvoor kun je bij ons terecht

  • Wanneer je graag je verhaal wilt vertellen, maar liever niet aan een hulpverlener.
  • Wanneer je denkt dat je niet genoeg informatie krijgt.
  • Wanneer je het niet eens bent met je behandelplan.
  • Wanneer je het idee hebt dat er niet naar je geluisterd wordt.
  • Wanneer je meer wilt weten over de wetten en regels binnen de jeugdhulp.

Wat doet een vertrouwenspersoon?

De vertrouwenspersoon luistert, denkt met je mee en geeft advies. Hij/zij kan jou begeleiden bij je klachten en ondersteunen bij gesprekken om tot een oplossing te komen. Heel belangrijk is: wat jullie bespreken is vertrouwelijk. Zonder jouw toestemming wordt niets met anderen besproken.

Ook voor (pleeg)ouders, grootouders en andere betrokkenen

De vertrouwenspersoon is er ook voor u als (pleeg)ouder, grootouder of andere (persoonlijk) betrokkene. Heeft u vragen of klachten over de gang van zaken binnen de jeugdhulp? Is er bijvoorbeeld iets niet duidelijk over procedures of regelingen of bent u ontevreden over de communicatie? Neem dan contact met ons op.

Klik hier om te zien wat de vertrouwenspersoon precies voor u, als ouder; pleegouder;(s) grootouder(s); verzorgenden of andere betrokkenen kan betekenen.

Bezoek jeugdzorginstellingen/gezinshuizen

De vertrouwenspersonen jeugdhulp bezoeken met een vaste regelmaat de jongeren die in groepen wonen in Drentse jeugdzorginstellingen en gezinshuizen. Er is altijd tijd voor een gesprek, maar niets hoeft. Uiteraard kun je ook op andere momenten contact met ze opnemen.

Contact met een vertrouwenspersoon

AKJ-vertrouwenspersoon in de jeugdhulp
Neem contact op met het AKJ als jij (of (groot-/pleeg)ouders of verzorgers) klachten hebben over de jeugdhulp:

  • telefoon: 088-555 1000 (op werkdagen tussen 9:00-17:00 uur)
  • email: info@akj.nl
  • chat: op www.akj.nl (chat open: op ma-do van 16:00-20:00 uur / vr van 15:00-17:00 uur)

Heb je al een vertrouwenspersoon?

Als je al contact hebt met een vertrouwenspersoon van Zorgbelang Drenthe? Dan kun je rechtstreeks contact opnemen:

Klacht over vertrouwenspersoon

Wie niet tevreden is over ons, mag dat laten weten. Wij vinden het belangrijk om te horen wat er niet goed ging en wat we daaraan kunnen doen. Ben jij, bent u cliënt? Heb je, heeft u een klacht over het vertrouwenswerk, vertel het ons. We gaan graag in gesprek om te kijken wat we eraan kunnen doen.

We vragen iedereen die een klacht heeft om eerst met de vertrouwenspersoon daarover te praten. Vaak komt er dan al een oplossing. Lukt dat niet, dan is de volgende stap naar het AKJ (via 088-555 1000).

Daarna volgt de stap naar de externe onafhankelijke Klachtencommissie van het AKJ/ vertrouwenswerk jeugd. Meer informatie over de klachtenregeling of het reglement van de externe onafhankelijke klachtencommissie, klik hier (en scroll dan naar beneden).

Deel dit artikel op: