Meldpunt Corona

Zorgen om toename van huiselijk geweld door coronastress.

huiselijk geweld; coronastress; corona; kindermishandeling; mishandeling

'Kijk niet weg, ga in gesprek'

Veilig Thuis Groningen maakt zich zorgen om een mogelijke toename in huiselijk geweld en kindermishandeling nu zoveel mensen thuis bij elkaar op de lip zitten. „Kijk niet weg”, meldt de organisatie. ,,Ga in gesprek.''

Kinderen, ouders en stelletjes zitten massaal thuis. Dat zorgt voor extra wrijving, spanningen en irritatie. Tegelijkertijd ontbreekt de sociale controle en een veilige thuishaven: scholen, kinderopvang en sportlocatie zijn gesloten.

Naar het kantoor of op visite gaan wordt sterk afgeraden. „Grote kans dat je meer spanning hebt ervaren de laatste dagen, of toch extra conflicten hebt gehad thuis”, schrijft Veilig Thuis Groningen.

Geïrriteeerd of boos

Wat eerder geïrriteerd of boos zijn, het kan voorkomen: iedereen moet een nieuwe balans zien te vinden met elkaar. Soms lukt dat echter niet en volgt geweld. Wegkijken is dan te gemakkelijk: „Jij kunt het verschil maken in het leven van een ander.”

„Dus wij roepen op om extra aandacht te hebben. Voor je eigen thuissituatie, en voor die van anderen.” Wie een vermoeden heeft dat er een onveilige thuissituatie voor de buurman, buurvrouw of buurkind is, doet er goed aan niet direct te oordelen.

Vraag eens hoe het met iemand gaat

„Vraag eens hoe het met iemand gaat. Vertel eventueel wat je hebt gezien of gehoord waardoor jij je zorgen maakt.” Een luisterend oor kan al heel veel betekenen. Advies geven hoeft niet, maar vraag: „waar heb je last van, waarover heb je zorgen? En hoe zou je jouw situatie graag wel zien?”

Lukt het niet om dat gesprek aan te gaan, dan kunnen mensen die zich zorgen maken of mishandeld worden bellen met Veilig Thuis (ook anoniem) via 0800-2000.

Maakt u zich zorgen om een ander, maar twijfelt u? Vul de signalenkaart in via www.signalenkaart.nl

Bron: DvhN, 19 maart 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: