Ziekenhuis niet verantwoordelijk voor informatie zorgverzekering

informatie over zorgverzekering; verantwoordelijkheid voor zorgaanbieder of verzekerde zelf; verantwoordelijkheid; budgetpolis; zorgverzekering; zorgaanbieder; ziekenhuis; zorgbelang drenthe

De rechtbank heeft bepaald dat de verzekerde en dan de zorgverzekeraar verantwoordelijk zijn voor informatie over de vergoeding van zorgkosten bij een budgetpolis.

Zilveren Kruis heeft het St. Antonius Ziekenhuis en Haaglanden Medisch Centrum samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en twee klanten gevraagd naar de rechter te gaan om helder te krijgen tot waar ieders informatieplicht gaat. De twee ziekenhuizen waren in 2014 en 2015 niet gecontracteerd voor de budgetpolis van Zilveren Kruis, maar behandelden wel patiënten met deze polis. In de rechtszaak stond de vraag centraal wie deze patiënten vooraf had moeten informeren over de vergoeding van hun behandeling: de verzekerde zelf, de zorgverzekeraar of de zorgaanbieder.

Taak
Dat is dus in eerste instantie de verzekerde zelf. Zorgaanbieders moeten patiënten informeren over tarieven van de zorg, maar het is volgens de rechtbank niet aan zorgaanbieders om hun patiënten voor te lichten over de vraag in hoeverre de kosten van de medische behandeling door de zorgverzekeraar zullen worden vergoed. Dat is de taak van de zorgverzekeraar.

Klik hier voor het hele artikel (Zorgvisie, 11-6-2018)

Deel dit artikel op: