Meldpunt Corona

WZA nu helemaal rookvrij

wza; rookvrij; wilhelmina ziekenhuis assen; assen; rookvrije omgeving; gezonde leefstijl; gezonde leefomgeving

ASSEN – Vanaf maandag 16 november is het WZA volledig rookvrij. In het ziekenhuis mag al veel langer niet gerookt worden; nu is ook het terrein rondom geheel rookvrij. Een rookvrije omgeving stimuleert een gezonde leefstijl en een gezonde werk- en leefomgeving.

Het past een ziekenhuis niet om roken te faciliteren, vindt longverpleegkundige Trix Meints. “Roken is een belangrijke oorzaak is van ziekte en sterfte in Nederland. Ook dragen we hiermee net als andere ziekenhuizen, scholen en sportverenigingen bij aan het creëren van een Rookvrije Generatie”.

Ontwenningsverschijnselen

Een rookvrij ziekenhuis is in lijn met het Nationaal Preventieakkoord waarin is afgesproken dat alle zorginstellingen in Nederland rookvrij worden. Zorgverleners die te maken krijgen met rokende patiënten kunnen die verwijzen naar verschillende manieren van begeleiding bij het stoppen met roken. Bijvoorbeeld al voorafgaand aan een operatie, maar ook op de verpleegafdelingen kunnen patiënten ondersteuning krijgen bij eventuele ontwenningsverschijnselen.

Hulp

Longverpleegkundige Trix Meints: “Zo kan de patiënt nicotine vervangende middelen als nicotinepleisters en nicotinezuigtabletten krijgen. Natuurlijk vragen we altijd eerst aan een patiënt die rookt of hij of zij hulp wil bij het niet-roken tijdens of na de opname.” Begeleiding bij stoppen met roken en de daarbij horende hulpmiddelen zoals de pleisters, krijgt de patiënt vergoed vanuit de basiszorgverzekering - zonder het eigen risico aan te spreken.

Ambassadeur

Een van de beveiligers van het WZA, Hielke Sloterwijk, was een verstokt roker. Na dertig jaar roken is hij in oktober gestopt, omdat het WZA-terrein rookvrij zou worden. “Ik zou mijn werk bijna niet meer kunnen doen als ik zou blijven roken”, verklaart hij zijn motivatie om te stoppen. Via videoboodschappen houdt hij zijn collega’s op de hoogte van hoe het stoppen gaat. Vanaf maandag zal hij zich ook als ambassadeur opwerpen van een rookvrij WZA.

Bezoekers

Voor bezoekers geldt hetzelfde als voor medewerkers en patiënten; op het terrein wordt niet gerookt. Er zijn borden geplaatst met de aankondiging dat het WZA Rookvrij is.

Bron: WZA, 16 november 2020
Foto: @WZA

Meer nieuws

Deel dit artikel op: