Meldpunt Corona

Wilhelmina Ziekenhuis Assen breidt uit om sluiting afdelingen Hoogeveen en Stadskanaal op te vangen

wza; wilhelmina ziekenhuis assen; spoedeisende hulp; seh; uitbreiding; ziekenhuiszorg drenthe; ziekenhuiszorg; bethesda hoogeveen; refaja stadskanaal

Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) breidt met ruim 650 vierkante meter uit om de sluiting van de spoedeisende hulp in Hoogeveen en Stadskanaal op te vangen. Er wordt binnenkort een kant en klare unit naast het ziekenhuis neergezet.

In het bijgebouw komen 20 tot 24 extra bedden voor de dagbehandeling. Daardoor kan er in het bestaande gebouw ruimte voor spoedpatienten worden vrijgemaakt.

De spoedeisende hulp bij de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal worden allebei begin komend jaar opgeheven. Respectievelijk in april en januari. ,,Daarom verwachten wij dat er zo’n 2000 patiënten per jaar extra naar ons toe komen. De bedden voor de dagbehandeling zijn nu verspreid over de kliniek, door ze samen in één unit te plaatsen speel je bedden vrij voor spoedpatiënten’’, zegt Marjolein Bosman woordvoerder van het WZA.

Noodunit tot er nieuwbouw is

Het pre-fab gebouw komt in februari op het grasveld achter de poli voor chirurgie en blijft waarschijnlijk twee jaar staan. ,,We huren die noodunit om tijd te kopen voor we echt kunnen gaan bouwen. Nieuwbouw realiseren kan niet direct en de patiënten komen al wel vanaf januari naar ons toe.’’

De reden dat de dagbehandeling daarin geplaatst wordt en niet een extra afdeling voor spoedpatiënten, is omdat de dagbehandelingsafdeling niet 24 uur per dag bemenst hoeft te worden. Dan is het logischer om die naast het ziekenhuis te plaatsen dan de bedden voor spoedpatiënten.

Langlopende verbouwing WZA

Deze aanpassing staat los van de grote verbouwing waar het WZA al tijden mee bezig is. De eerste fase was de bouw van een Ouder- en Kindcentrum waarbij de kraam- en kinderafdeling een stuk luxer worden. Ook gaat het aantal verloskamers van drie naar vier en hebben twee ervan een bad om in te bevallen.

Verder wordt het zo ingericht dat ouders en kind altijd bij elkaar op de kamer kunnen blijven, ook als het kind of de moeder specialistische zorg nodig heeft. Het eerste deel van de afdeling kan eind dit jaar in gebruik worden genomen.

Ook wordt het operatiecomplex aangepakt en is er een nieuw dialysecentrum in een gebouw naast het ziekenhuis gekomen. Daardoor werd er op tweede verdieping plaatsgemaakt voor andere patiënten. De verbouwing kost 27 miljoen euro, met de aanschaf van nieuwe apparatuur investeert het ziekenhuis in totaal 60 miljoen euro om de komende twintig jaar weer vooruit te kunnen.

Bron: DvhN, 26 november 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: