Meldpunt Corona

Vernieuwde behandeling huidkanker in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA)

daglichtkamer; huidkanker; wza; wilhelmina ziekenhuis assen; dermatologie; lichttherapie

Eerste daglichtkamer in Nederland

Als eerste in Nederland biedt de afdeling Dermatologie van het WZA (Wilhelmina Ziekenhuis Assen) een totaal gecontroleerd proces aan van pijnloze daglichttherapie voor voorstadia van huidkanker. Patiënten zijn voor hun behandeling nu niet meer afhankelijk van de weersomstandigheden: zij kunnen het gehele jaar door gebruikmaken van kunstmatig daglicht in een speciaal daarvoor ingerichte kamer. Dit levert de patiënt veel voordelen op.

Actinische keratosen zijn plekjes op de huid die zich kunnen ontwikkelen tot huidkanker. Een van de behandelingen om te voorkómen dat de plekjes huidkanker worden, is daglichttherapie. Hierbij krijgt de patiënt lichtgevoelige zalf op zijn huid gesmeerd, waarna hij twee uur lang naar buiten gaat om de ingesmeerde stukjes huid bloot te stellen aan daglicht. Dermatoloog Wim Venema van het WZA: “Voor deze behandeling is helder weer nodig en mag het niet te koud zijn. Om die reden vond de behandeling meestal plaats in de maanden april tot en met oktober. Met onze nieuwe methode kunnen wij onze patiënten het gehele jaar door behandelen met een optimale lichtsterkte, wat daardoor ook nog eens een veel stabieler resultaat geeft.”


Centre of Excellence

De afdeling Dermatologie van het WZA is Nederlands enige Photodynamic therapy Centre of Excellence. In heel Europa zijn zelfs maar vijf centra met dit internationale keurmerk. Het betekent dat in het WZA niet alleen grote kennis en kunde aanwezig is op het gebied van fotodynamische therapie, maar ook dat de dermatologen voorop lopen als het gaat om de ontwikkeling van deze therapie met daglicht. De nieuwe daglichtkamer in het WZA is daar een bevestiging van.

In het plafond van de daglichtkamer zitten meerdere speciale gasontladingslampen die het daglicht nabootsen. Een dergelijke daglichtkamer is uniek in Nederland. “Je ziet wel eens dat mensen voor één daglichtlamp kunnen gaan zitten”, zegt Venema, “maar een complete kamer is nieuw. De lampen hebben wij speciaal uit Zwitserland laten komen.”


Nog beter behandelresultaat

In de daglichtkamer heeft de patiënt meer bewegingsruimte en door weerkaatsing van het licht op wanden en vloeren komt hij optimaal in contact met het licht. Dat zorgt voor een nog beter behandelresultaat. Venema: “Doordat vijf of zes patiënten tegelijk in de daglichtkamer verblijven, kunnen zij als ze dat willen ook ervaringen uitwisselen. Zo ontstaat direct lotgenotencontact. Maar mensen die daar geen behoefte aan hebben, kunnen natuurlijk ook gewoon lezen of muziek luisteren.” Elke patiënt verblijft twee uur in de daglichtkamer. De daglichtbehandeling doet helemaal geen pijn, in tegenstelling tot de traditionele fotodynamische therapie, waarbij de ingesmeerde huid met een speciale rode lamp wordt belicht.

Voordelen

De voordelen van deze nieuwe methode: de patiënt is niet langer afhankelijk van de weersomstandigheden (constante lichtintensiteit en geen temperatuurverschillen), behandeling doet geen pijn en is dus weinig belastend voor de patiënt, de behandeling kan het gehele jaar door plaatsvinden en geeft constantere resultaten.

bron: WZA, 20-5-2019
foto: bureau communicatie WZA

Lees verder

Deel dit artikel op: