Meldpunt Corona

Verkeersdeelnemers in heel Nederland gaan op 15 oktober blind oversteken

stop voor de witte stok; blinden; slechtzienden; visuele beperking; verkeersdeelnemers; dag van de witte stok; oogvereniging; bartiméus; viso; 15 oktober; visuele beperking

Utrecht, 10 oktober 2019 - Blinde en slechtziende verkeersdeelnemers met een witte stok ervaren vaak dat er niet voor hen wordt gestopt. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom voeren de Oogvereniging, Visio en Bartiméus op dinsdag 15 oktober op verschillende locaties in heel Nederland campagne. Dit doen zij in het kader van de Dag van de Witte Stok, de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor verkeersdeelnemers met een visuele beperking.

Veel fietsers en automobilisten weten niet dat zij voorrang moeten geven aan blinde of slechtziende voetgangers met een witte stok die willen oversteken. 77% van de mensen met een visuele beperking heeft wel eens een vervelende situatie meegemaakt doordat iemand de witte stok bij het oversteken negeerde.

Acties
Van Alkmaar tot Zwolle, van Denekamp tot Zoetermeer: in meer dan 15 plaatsen in Nederland kunnen mensen op, of in de week van, de Dag van de Witte Stok ervaren hoe het is om met een visuele beperking aan het verkeer deel te nemen.

Sandra van Leeuwen, een van de organisatoren van de actie in Alkmaar, vrijwilliger bij de Oogvereniging en zelf slechtziend, legt uit: “Je kunt op een druk punt precies zien waar mensen met een visuele beperking dag in dag uit mee te maken krijgen als ze aan het verkeer deelnemen. Bestuurders van voertuigen hebben vaak niet in de gaten wat de impact is van snel even voor iemand met een witte stok langs rijden.” 

Meer weten: www.stopvoordewittestok.nl

Bron: Oogvereniging, 10 oktober 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: