Meldpunt Corona

Strengere normen in ziekenhuizen leiden niet tot betere zorg

strengere normen in ziekenhuizen leiden niet tot betere zorg; nieuwe richtlijnen intensive care en spoedeisende hulp; ic; seh; nieuwe richtlijnen zorg; zorgbelang drenthe

ANALYSE
Als er niets verandert aan de nieuwe richtlijnen voor de intensive care en de spoedeisende hulp, blijft van de regionale ziekenhuizen niet veel meer over dan een soort polikliniek. 

Deze noodkreet van de Vereniging Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ) is een uiterste poging om nog iets te veranderen aan strengere kwaliteitseisen. Is iemand met een acute blindedarmontsteking of een herseninfarct gebaat bij de nieuwe richtlijnen?

De nieuwe richtlijnen bestaan uit de tientallen nieuwe normen en regels die zijn afgesproken met zo’n beetje iedereen die zich bezighoudt met intensieve en acute zorg. Over de meeste richtlijnen is iedereen het wel eens. Dat is anders met de nieuwe personeelsnormen op de intensive care en spoedeisende hulp. Zo moet op de ic overdag en in de weekenden een arts aanwezig zijn, die exclusief voor de intensieve zorgafdeling werkt. Op de acute zorgpost moet er zelfs altijd een arts aanwezig zijn die minimaal twee jaar ervaring heeft.

Iemand die met een gebroken been bij een regionaal ziekenhuis in bijvoorbeeld Tiel, Gorinchem of Emmen binnenkomt, zal niets van merken van de nieuwe regels en de verhoogde kwaliteit. Botbreuken vallen onder de basiszorg en die kunnen regionale ziekenhuizen prima verlenen. Een minderheid van patiënten is er slechter aan toe en komt binnen met ernstige of levensbedreigende aandoeningen. Wie met een hersenbloeding het ziekenhuis binnen wordt gereden, is gebaat bij de beste hulp. Die hulp kan in een gespecialiseerd centrum beter zijn dan in een regionale kliniek, maar er speelt meer: de tijd. Bij een hersenbloeding is het cruciaal dat er zo snel mogelijk hulp wordt verleend om de schade te beperken. Dan is het belangrijk om zoveel mogelijk ziekenhuizen te hebben met een spoedeisende hulpafdeling.

Klik hier voor het hele artikel (Trouw, 27 mei 2018)

Deel dit artikel op: