Meldpunt Corona

Steeds vaker ontsporing van Wmo'ers

kwaliteit; dagbesteding wmo; wmo; ontsporing; verslaving; licht verstandelijk beperkt; ondersteuning; onderzoek; kansplus; sien; zorgbelang drenthe

‘In hun vrije tijd gaat het mis. Dan gaat de rem eraf’

ASSEN - Steeds meer mensen met een licht verstandelijke beperking dreigen te ontsporen. Torenhoge schulden, drank- en drugsverslaving liggen op de loer.

Ze missen structuur en een vast ritme in hun leven. Omdat ze de beschutte werkplek of dagbesteding ontberen die ze zo nodig hebben, hebben ze de neiging in een zwart gat te vallen.

,,In hun vrije tijd gaat het mis. ‘Fijn, twee dagen thuis’, zeggen ze. Dan gaat de rem eraf, wordt het nachtritme verstoord, zijn ze overgeleverd aan de verlokkingen van online winkelen en maken binnen de kortste keren schulden.Verloedering, verslaving en vereenzaming liggen op de loer.”

Dat onheilspellende beeld schetst Peter Arends uit Exloo. Hij leidde namens KansPlus/Sien Drenthe (belangenorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking) en Zorgbelang Drenthe een onderzoek naar de kwaliteit van de dagbesteding via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Bijna 150.000 mensen met een licht verstandelijke beperking lopen steeds vaker vast door schulden en verslaving. 

Voor het onderzoek zoomde Arends in op de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen. Hij sprak onder meer tientallen deelnemers aan dagbestedingsactiviteiten. Het onderzoek vormt de basis voor een minisymposium dat vandaag in de Statenzaal van het Provinciehuis wordt gehouden.

Om welke groep het gaat? Licht verstandelijk gehandicapten. Zij zijn kwetsbaar en vinden het moeilijk voor zichzelf op te komen. Veelal wonend in een eigen appartement. Wel begeleid wonen, maar niet onder curatele of onder toezicht van een bewindvoerder. Ze hebben behoefte aan een vaste en beschutte werkomgeving. Zoals Emco en Wedeka dat waren. Maar die verliezen hun rol als sociale werkvoorzieningsreservaten, waar je tot je pensioen kon blijven werken. Vastigheid is nu ver te zoeken. Projectjes sterven vaak in schoonheid. Zoals die van de klasse-assistent op een lager niveau die hand- en spandiensten deed in het basisonderwijs. ,,Een meisje vond het fantastisch. Iedereen was enthousiast, maar het was maar van tijdelijke aard.”

Dat het beter kan, staat voor Arends vast. De decentralisatie van overheidstaken in 2015 heeft volgens hem geen goed gedaan. ,,Na de invoering van de Participatiewet is de dagbesteding verschraald. Gemeenten regelen het allemaal op hun eigen, vaak ingewikkelde, manier. En allerlei commerciële onderaannemers romen het geld af.”

Bron: DvhN, 19 oktober 2018

Lees verder

Deel dit artikel op: