Meldpunt Corona

Sluiting kinder- en kraamafdeling Hoogeveen en Stadskanaal is definitief

Definitieve sluiting klinische verloskunde en kindergeneeskunde in Hoogeveen en Stadskanaal slecht nieuws voor de inwoners. Wat is het toekomstperspectief van de zorg in deze regio's? Noodzaak tot herinrichting zorglandschap groter dan ooit!

twitter: @ZorgbelangD 23-08-2018
sluiting kinder- kraamafdeling definitief; bethesda hoogeveen; refaja stadskanaal; sluiting; definitieve sluiting; treant; toekomstperspectief zorg; herinrichting zorglandschap noodzakelijk; zorglandschap; zorgbelang drenthe

Sluiting kinder- en kraamafdeling Hoogeveen en Stadskanaal is definitief

De kinder- en kraamafdelingen van de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal worden definitief gesloten. Vanaf half september worden de klinische kindergeneeskunde en klinische verloskunde van Treant geconcentreerd in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Dat heeft de raad van bestuur van Treant zojuist aan de medewerkers meegedeeld. De twee klinische afdelingen in het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal worden 13 september gesloten en in Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen op 15 oktober. Vanaf dat moment zijn in Stadskanaal en Hoogeveen geen bevallingen meer mogelijk. Ook kunnen er geen kinderen meer worden opgenomen.

Op de dag van sluiting in Stadskanaal gaan de kinder- en kraamafdeling van het Scheper Ziekenhuis weer open. Deze afdelingen in Emmen werden eind vorig jaar tijdelijk gesloten vanwege een tekort aan kinderartsen.

Dat tekort bestaat volgens bestuursvoorzitter Carla van de Wiel van Treant nog steeds. ,,Zorg voor onze jonge patiënten en hun familie leveren we het liefst op drie locaties, maar dat lukt niet op een verantwoorde manier als gevolg van een structureel tekort aan kinderartsen.”

Met de rug tegen de muur

Van der Wiel zegt verder: ,,Niemand wil dit, ook Treant niet. We zijn inmiddels wel zo ver dat we allemaal beseffen niet anders te kunnen, langer wachten is simpelweg onverantwoord. We hebben goede afspraken gemaakt hoe we de zorg, gegeven de personeelstekorten, zo goed mogelijk kunnen organiseren. Alleen door samen te werken kunnen we goede zorg voor deze regio behouden”.

Volgens de bestuursvoorzitter staat Treant met de rug tegen de muur. ,,Patiëntveiligheid gaat altijd voor en daarom moeten we de klinische zorg concentreren in Emmen. We zijn ons goed bewust van mogelijke gevolgen voor onze jonge patiënten en hun familie. Met de keuze voor locatie Scheper kunnen we kwaliteit van zorg garanderen en houden we de gevolgen voor onze patiënten zo beperkt mogelijk”.

Gevolgen spoedeisende zorg kinderen en geboortezorg

De concentratie heeft volgens een woordvoerder Treant gevolgen voor de geboortezorg en de (spoedeisende) zorg voor kinderen. ,,Patiënten uit de regio Stadskanaal en Hoogeveen kunnen straks bevallen in Emmen. Het WZA in Assen is bereid en in staat om waar nodig bevallingen over te nemen. Ook met de ziekenhuizen in Hardenberg, Scheemda en Zwolle hebben we goede afspraken gemaakt over het eventueel overnemen van zorg.”

Thuis bevallen blijft gewoon mogelijk, zegt de woordvoerder. ,,Al zal er door verloskundigen uit voorzorg mogelijk eerder worden gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis. Zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft de verloskundigen geïnformeerd dat in voorkomende gevallen gekozen kan worden voor een poliklinische bevalling zonder eigen bijdrage.”

Andere ziekenhuizen in Noorden kunnen geen kinderartsen leveren

Treant kondigde de maatregelen afgelopen mei al aan. Het ging toen nog om een voorgenomen besluit. ,,Sindsdien is er veelvuldig overleg geweest met alle betrokken partijen waaronder verzekeraars, huisartsen, verloskundigen en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Alle mogelijke scenario’s zijn onderzocht. Zo heeft Treant samen met Zilveren Kruis gesproken met de ziekenhuizen in het Noorden om te bezien of zij op korte termijn kinderartsen konden leveren of detacheren. Dat bleek echter niet mogelijk.”

bron: DvhN, 22 augustus 2018

Deel dit artikel op: