Piekeren, eenzaamheid en werkloosheid: Drenten en Groningers maken zich steeds minder zorgen over corona

eenzaam; noorden; corona; coronacrisis; prikkelbaar; zorgen; eenzaamheid

Inwoners van het Noorden waren in het begin van de coronacrisis erg prikkelbaar maar dat neemt nu behoorlijk af. Ook de zorgen om ziek te worden dalen.

Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Corona-barometer, het wekelijkse onderzoek onder 50.000 inwoners van Noord-Nederland door de Rijksuniversiteit Groningen en de biobank Lifelines van het UMCG. Nu het aantal besmettingen enorm is gedaald en de maatregelen worden versoepeld, blijken ook de spanningen onder de bevolking af te nemen.

Aan het begin van de coronacrisis maakte meer dan de helft van de Friezen, Groningers en Drenten zich zorgen ziek te worden. Die zorgen worden elke week minder hevig. Nu is nog maar ruim een derde bezorgd ziek te worden.

Zorgen over werk

De Lifelines-onderzoekers zien het aantal mensen dat werkloos is geraakt door de coronacrisis toenemen. Van de noorderlingen zonder werk heeft 14 procent zijn baan verloren door de coronacrisis. Aan het begin van de crisis was dat 7,4 procent. Daarentegen nam het aantal mensen dat zich zorgen maakt om zijn baan af van bijna 3 procent in het begin tot 2 procent nu.

,,De grootste paniek is nu over’’, merkt hoofdonderzoeker Lude Franke, hoogleraar genetica. ,,Je zag dat veel mensen zich in het begin zorgen maakten om het coronavirus en hun gezondheid. Nu beginnen de zorgen meer te verschuiven naar hun salaris en werk.’’ Het aantal mensen dat piekert neemt wat af de laatste week, naar 8,9 procent.

Bijna de helft van de deelnemers werkt nog steeds thuis, 43 procent. Maar langzamerhand beginnen meer mensen toch weer naar hun werk te gaan. Het aantal mensen dat zich eenzaam voelt door het vele thuis zijn, neemt ook wat af. Eenzaamheid is het meest ernstig onder jongvolwassenen tussen de 18 en 30 jaar. Zo’n 15 procent daarvan voelt zich eenzaam.

Een van de grootste onderzoeken

Volgens hoofdonderzoeker Franke blijft het aantal Lifelines-deelnemers dat meedoet aan het onderzoek erg hoog. ,Nog steeds doen 40.000 mensen mee. Het is best veel werk, mensen worden gevraagd elke week een vragenlijst in te vullen. Het is fantastisch om te merken dat het overgrote deel elke week weer trouw meedoet.’’

De Lifelines Corona-barometer is een van de grootste onderzoeken naar de gevolgen van de coronacrisis in Nederland. Hoewel er in het Noorden vrij weinig corona heerst, kunnen er wel gegevens over de ziekte Covid-19 worden verzameld. Van de 40.000 deelnemers heeft 1,3 procent aangegeven corona te hebben. ,,Dat is altijd nog een heel grote groep waar onderzoekers wel wat mee kunnen’’, zegt Franke. ,,We hopen na verloop van tijd met deze gegevens dingen te leren over wie risico loopt op een ernstige ziekte en hoe de behandeling beter kan.’’

Gezamenlijk een half miljoen deelnemers

Naast Lifelines zijn er ook andere onderzoeken naar de gevolgen van het coronavirus, zoals van het RIVM en medisch onderzoeksinstituut Nivel. ,,Veel andere onderzoeken zijn onder kleinere groepen. Wij hebben een grote hoeveelheid deelnemers en we kunnen de gegevens die we verzamelen ook koppelen aan genetische informatie van de deelnemers’, zegt Franke.

Lifelines heeft contact met de onderzoekers van het Rotterdamse ERGO, het Nederlandse Tweelingen Register en het Generation R-onderzoek, dat ook bestaat uit een biobank van vele duizenden mensen. ,,Gezamenlijk hebben we als biobanken een bestand van een half miljoen deelnemers. Daar is heel waardevolle informatie uit te halen.’’

Bron: DvhN, 28 mei 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: