Ziekenhuizen willen inhaalslag maken

WZA: geen operatie in weekend
ASSEN - Het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) denkt in tegenstelling tot andere ziekenhuizen in het Noorden niet na over het inhalen van operaties in de weekenden en avonden.
Het WZA kan volgens bestuursvoorzitter Paul van der Wijk de wachtlijsten binnen 10 maanden op een alternatieve manier inhalen. ,,Dat is dan wellicht even snel als de ziekenhuizen die dit wel overwegen”, zegt Van der Wijk. Hij verwacht door ,,beperkte werktijdverlenging” maar vooral door goede werkafspraken over een stabiele instroom van patiënten te maken met huisartsen, wijkverpleging en verzorgingshuizen de uitgestelde planbare zorg in te kunnen halen.
,,Extra werken in de avonden en weekenden gaan wij niet doen”, zegt Van der Wijk. Het zou volgens hem een te zware belasting opleveren voor het personeel. ,,Personeel dat toch al een bijzonder zwaar jaar heeft gehad. Het is niet duurzaam om ze te vragen nog meer te werken. Dan loop je het risico dat je ze kwijt raakt en dan kun je helemaal geen patiënten helpen.” Ook in het UMCG is van het wegwerken van achterstanden in de avonden en weekenden geen sprake.
Bron: DvhN, 22 juli 2021

Opereren in de avonduren en in het weekend als opties
GRONINGEN - Ziekenhuizen in Groningen en Drenthe onderzoeken hoe ze na de zomer door corona uitgestelde operaties alsnog kunnen inhalen.
Opties als opereren in de avonduren en in het weekend liggen op tafel in de ziekenhuizen van Treant in Drenthe en het Martini Ziekenhuis in Groningen.
Ook veel andere ziekenhuizen in het land hebben plannen om voor de planbare ingrepen de vaste werktijden los te laten om de door corona ontstane achterstanden in te kunnen lopen.
Cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) maken duidelijk dat er tussen maart 2020 en afgelopen mei landelijk zo’n 300.000 operaties minder zijn geweest dan normaal. De wachtlijsten zijn vooral ontstaan bij kno-, orthopedie-, gynaecologie-, en plastische chirurgie-afdelingen.
Het wegwerken van de wachtlijsten is alleen geen kwestie van simpelweg meer personeel inroosteren in de avonduren en in de weekenden. Al was het alleen al omdat zorgwerknemers een zeer druk jaar hebben gehad en niet nog eens onbeperkt extra uren kunnen draaien. „Op sommige afdelingen is het uitermate krap met het personeel”, zegt Hetty Casemier van Martini Ziekenhuis in Groningen. „We kijken naar allerlei manieren om meer inhaalzorg te kunnen uitvoeren. Meer werk in de avond en de weekenden zijn daar onderdeel van.”
Om de extra zorg gefinancierd te krijgen, moeten de ziekenhuizen in de regio met elkaar en met de zorgverzekeraars om tafel.
Bij het kunnen opschalen om de wachtlijsten weg te werken zijn niet alleen de financiering en het beschikbare personeel onzekere factoren, ook de huidige coronagolf speelt een rol, zegt Casemier. Moet personeel ingezet worden voor coronazorg, dan gaat dat ten koste van de inhaalzorg.
Ook bij de ziekenhuizen van Treant (in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal) is het verruimen van de werktijden in de avond en de weekenden onderwerp van gesprek. „Vanaf september willen we de reguliere zorg weer op orde hebben en de inhaalzorg opstarten”, zegt woordvoerder Erwin Kikkers. Hoe precies, „daar zijn we mee aan het rekenen”, aldus Kikkers. „Want we hebben niet ineens meer personeel.”
Bron: DvhN, 21 juli 2021