050 - 727 15 00

Wachttijd in de zorg? Check hier de actuele gegevens

Wachttijd in de zorg? Check hier de actuele gegevens

Wachttijd in de zorg? Check hier de actuele gegevens

Actueel inzicht in wachttijden en goede zorgbemiddeling is voor patiënten ontzettend belangrijk.

Marian Kaljouw bestuursvoorzitter NZa

Vanaf 12 augustus vermeldt ZorgkaartNederland de wachttijden van alle ziekenhuizen en zelfstandige klinieken in Nederland. Dit biedt patiënten de mogelijkheid om op één pagina alle wachttijden in de medisch-specialistische zorg met elkaar te vergelijken.

Zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg waren eerder al verplicht om de wachttijden op hun eigen website bekend te maken. Nu de nieuwe, landelijke regeling over de wachttijden op 1 augustus in werking is getreden, brengen Patiëntenfederatie Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de wachttijden op één plek bij elkaar.

Toegang tot planbare zorg

De nieuwe wachttijdenregeling betekent voor zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg dat zij vanaf 10 augustus 2021 hun wachttijdeninformatie elke twee weken moeten aanleveren via het Zorgbeeldportaal, voorheen was dat vierwekelijks. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van de werkelijke wachttijden en dat is essentieel om de toegankelijkheid van de planbare zorg te monitoren.

Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter van de NZa, spreekt haar waardering uit voor ieders inzet om actueel inzicht in wachttijden mogelijk te maken:

Actueel inzicht in wachttijden en goede zorgbemiddeling is voor patiënten ontzettend belangrijk. Wij bedanken de zorgaanbieders dan ook voor hun grote inzet om de wachttijden vaker aan te leveren. Samen met Patiëntenfederatie Nederland maken we via ZorgkaartNederland deze gegevens voor iedereen toegankelijk. Dat is een mooi en waardevol resultaat.

Overzichtelijk voor patiënten

Patiënten kunnen op ZorgkaartNederland zien waar ze het snelst geholpen kunnen worden. Zij kunnen vervolgens hun zorgverzekeraars vragen om zorgbemiddeling, en kijken of hun behandeling elders, ook voor hen verzekerde zorg is.

Directeur van Patiëntenfederatie Nederland Dianda Veldman is blij met deze aanvullende informatie en hoe deze verbetering tot stand kwam:

Ik ben opgetogen over deze samenwerking met de NZa, niet alleen omdat de wachttijden voor patiënten goed vindbaar zijn, maar ook makkelijker te vergelijken.

Inhaalzorg

Dit najaar gaan zorgaanbieders van medisch-specialistische zorg aan de slag om zorg in te halen die vanwege corona is uitgesteld. Actueel inzicht in wachttijden is daarbij essentieel, net zoals inzicht in het aantal verwijzingen naar de medisch-specialistische zorg. In onze nieuwste datarapportage (peilmoment 9 augustus), maken wij deze cijfers inzichtelijk.

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit, 12 augustus 2021

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland