050 - 727 15 00

Rode Kruis Drenthe gaat gastlessen geven op scholen.

Rode Kruis Drenthe gaat gastlessen geven op scholen.

Rode Kruis Drenthe gaat gastlessen geven op scholen. Wat moeten leerlingen weten bij verlenen van eerste hulp?

Het Rode Kruis Drenthe start komend schooljaar met gastlessen voor basisscholen en middelbare scholen.

Aanleiding daarvoor is een eigen onderzoek waaruit blijkt dat de hulpbereidheid en zelfredzaamheid van kinderen en jongeren beter kan. Slechts een klein deel weet volgens het Rode Kruis wat zij moeten doen in geval van nood. Angst en gebrek aan kennis van hulpbereidheid en zelfredzaamheid spelen daarbij een grote rol.

,,Het gebeurt regelmatig: een botsing met de fiets, een valpartij op het schoolplein of een bloedneus in de klas. Gelukkig loopt het meestal goed af. Maar weten leerlingen ook wat ze moeten doen wanneer dat niet zo is en er niet direct andere hulp in de buurt is?”, zegt projectleider hulpverlening Jantiene Cats van Rode Kruis Drenthe.

Online dilemmaspel

Tijdens de gastles op de middelbare scholen spelen dilemma’s voor jongeren een rol. Leerlingen worden in de lessen via een online dilemmaspel en video’s van jonge Rode Kruis vrijwilligers gestimuleerd na te denken over hun eigen hulpbereidheid en keuzes.

,,Denk hierbij aan een situatie wanneer twee mensen op straat met elkaar in gevecht raken en iemand niet weet wat er aan de hand is. Ga je dan helpen of niet? De gastles helpt om een keuze te maken in zo’n situatie.”

Wel heeft het Rode Kruis Drenthe naar eigen zeggen dringend behoefte aan educatievrijwilligers om te gastlessen te laten slagen.

Bron: DvhN, 13 juli 2021

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland