050 - 727 15 00

Patiënten tevreden over contact met zorgverleners van huisartsenposten

Patiënten tevreden over contact met zorgverleners van huisartsenposten

Patiënten tevreden

In november 2020 heeft Zorgbelang Drenthe een onderzoek uitgevoerd voor de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD). Met een digitale vragenlijst is onderzocht hoe inwoners van Drenthe het contact met de zorgverleners van de huisartsenposten ervaren. De conclusie van het onderzoek was dat de deelnemers aan het onderzoek (142 personen) over het algemeen zeer positief zijn.

Inwoners positief over contact met zorgverleners

Het contact met de zorgverleners is met mooie cijfers beoordeeld: triagisten (8,2), baliemedewerkers (7,8), huisartsen op de huisartsenposten (8,3) en visite-rijdende huisartsen (8,1). Men is blij dat de verschillende zorgverleners in veel gevallen taal gebruiken die de patiënt begrijpt. Ook heeft ruim 90% van de mensen het idee dat de triagist (telefonist) goed beoordeelde of de patiënt een afspraak nodig had met een huisarts of niet. Meer dan 85% van de mensen gaf aan dat de huisarts volgens hen de juiste beslissing had genomen over de zorg die nodig was. Ook heeft men aangegeven vertrouwen te hebben in de deskundigheid van de verschillende zorgverleners.

Aandachtspunten om zorgverlening te verbeteren

Als aandachtspunt kwam onder meer naar voren dat niet iedereen het idee had dat de triagist (telefonist) uitging van de vragen die de patiënt had. Ook had bijna 20% van de mensen niet het gevoel dat ze konden meebeslissen over de behandeling of hulp die zij kregen van de huisarts. De CHD gaat met de aandachtspunten aan de slag om zo het contact tussen de zorgverleners en de patiënten verder te optimaliseren.

Nieuw - digitaal spreekuur

Wist u dat de huisartsenposten in Drenthe sinds kort ook werken met een digitaal spreekuur? Zo kunnen inwoners veilig en persoonlijk op afstand geholpen worden. U kunt bijvoorbeeld vanuit huis contact zoeken met de Digitale Huisartsenpost. U kunt de huisarts dan online spreken. De huisarts kan u goed en snel helpen, omdat u van tevoren enkele vragen beantwoordt en eventueel een foto deelt.

De Digitale Huisartsenpost is maandag tot en met vrijdag tussen 17.00-21.30 uur bereikbaar. En in het weekend tussen 09:00-21:30 uur. Meer informatie: https://www.chd.nl/nl/site/digitaal-spreekuur

Heeft u vragen/opmerkingen? Neem dan contact op met Rolinde Alingh

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland