050 - 727 15 00

Onderzoek: planbare zorg over de grens gewenst?

Onderzoek: planbare zorg over de grens gewenst?

Onderzoek: planbare zorg over de grens gewenst?

Wat betekent het uitstel van planbare zorg, als gevolg van de coronapandemie, voor patiënten uit de provincies Drenthe en Groningen? Zouden zij ervoor kiezen de grens over te gaan als zij dan eerder worden geholpen? Om de zorg in de noordelijke grensregio beter te laten aansluiten op de wensen en behoeften van de inwoners voeren Zorgbelang Drenthe en Groningen een onderzoek uit.

“Planbare zorg is zorg waarvoor een afspraak wordt gemaakt”, vertelt Danny Wiekens, projectmedewerker Zorgbelang Drenthe. “Denk aan een knie- of heupoperatie, maar ook aan zware operaties voor ernstige aandoeningen zoals een hartoperatie.” In een ziekenhuis gaat acute zorg voor planbare zorg. Dat geldt voor corona-patiënten, maar ook voor niet-corona-patiënten die acute zorg nodig hebben. Het uitstellen van planbare zorg is niet zonder gevolgen. “Patiënten lopen langer met pijn rond, de gezondheidssituatie kan verslechteren of het duurt langer voordat een diagnose gesteld kan worden. Patiënten zitten langer in onzekerheid en behandelingen beginnen mogelijk te laat.”

Zorgbelang Drenthe en Groningen willen in beeld brengen hoe het zit met de wachtlijsten voor planbare zorg in beide provincies. “We willen graag weten voor welke aandoeningen deze bestaan en hoe lang de wachttijden zijn. Maar vooral: welke gevolgen heeft het uitstellen van planbare zorg voor de kwaliteit van leven van de mensen om wie het gaat”, licht Wiekens toe.

“Natuurlijk kijken we ook naar oplossingen: zijn er alternatieven geboden, is er op zoek gegaan naar een ziekenhuis met kortere wachttijden? Mag dat ziekenhuis ook over de grens liggen als je dan sneller de zorg krijgt die je nodig hebt?”

Klik hier voor deelname aan het onderzoek.

“De uitkomsten van het onderzoek gebruiken wij in ons overleg met ziekenhuizen in Nederland en Duitsland”, vertelt de projectmedewerker van Zorgbelang Drenthe. “Zo kunnen de inwoners van Drenthe en Groningen hopelijk straks sneller en dichtbij huis de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.”

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland