050 - 727 15 00

Lockdown leidde tot lichte paniek jeugdzorg

Lockdown leidde tot lichte paniek jeugdzorg

Lockdown leidde tot lichte paniek jeugdzorg

Geen bezoek vanwege de lockdown of in isolatie omdat je verdacht wordt van een besmetting. De coronacrisis bezorgde de vertrouwenspersonen in de jeugdzorg veel werk.

Dit vertelt directeur Jan van Loenen van de organisatie Zorgbelang Drenthe in Zuidlaren naar aanleiding van het jaarverslag over 2020. Zorgbelang Drenthe komt op voor de belangen van cliënten in de zorg. Tevens is zij verantwoordelijk voor de vertrouwenspersonen bij instellingen voor jeugdzorg in de provincie.

In het jaarverslag is opvallend veel aandacht voor jeugdzorg, terwijl Zorgbelang Drenthe over de hele zorg gaat. „We hebben er in 2019 een vertrouwenspersoon voor de jeugdzorg bijgekregen”, vertelt Van Loenen. „Aanleiding was een rapport in dat jaar over misstanden in de jeugdzorg, dat tot veel ophef leidde.” De uitbreiding kwam net op tijd, want door de coronacrisis waren er ineens meer vragen van cliënten van jeugdzorginstellingen.

De lockdown in maart leidde ook bij jeugdzorginstellingen tot enige paniek. Jongeren moesten binnenblijven. „Veel jongeren kregen geen bezoek meer van vrienden of familie”, blikt Van Loenen terug. „Je zit niet voor zweetvoeten in een instelling, dus voor deze kwetsbare jongeren was dit allemaal extra zwaar. Het is ook voorgekomen dat een jongere 48 uur in isolatie moest blijven, omdat er verdenking was dat hij besmet was met het virus. Zo’n maatregel kan je normaal gesproken alleen onder zeer strenge voorwaarden opleggen. Gelukkig bleek na 48 uur dat hij negatief getest was.”

Diverse jongeren – of hun ouders – klopten aan bij de vertrouwenspersonen van Zorgbelang Drenthe met de vraag of dit straffe regime niet wat soepeler kon. „We hebben in de loop van het voorjaar wel wat versoepelingen kunnen regelen. Onder de voorwaarden van het RIVM kon er bijvoorbeeld wel iemand op bezoek komen. En tijdens de tweede en derde golf zijn de regelingen over de hele linie versoepeld. Onze medewerkers hebben nu ook officieel een cruciaal beroep, waardoor ze gemakkelijker in de instellingen kunnen komen. Die hebben van de eerste golf geleerd dat het niet goed is om helemaal dicht te gaan.”

Bron: DvhN, 13 april 2021
afbeelding: Pixabay

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland