050 - 727 15 00

Gemeenteraadsverkiezingen: Geke fleurt het stemlokaal op

Gemeenteraadsverkiezingen: Geke fleurt het stemlokaal op

Gemeenteraadsverkiezingen: Geke fleurt het stemlokaal op

Voorzieningen voor mensen met beperking in stadhuis Assen

Assen - In het stadhuis van Assen zit tijdens de gemeenteraadsverkiezingen het meest inclusieve stemlokaal van de gemeente. Alle voorzieningen zijn aanwezig en elke dag is iemand met een beperking actief lid van het stembureau.

Als stemmen al geen vrolijke bedoening was, dan wordt dat het deze maandag alsnog door de blik van Geke Benjamins die het stemlokaal in het stadhuis opfleurt. Ze woont in een zorginstelling in Assen en draait vanuit die hoedanigheid mee in een ‘prokkelduo’.

Een prokkelduo is een al langer bestaand concept van de landelijke Stichting Prokkel. Het staat voor een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking én iemand zonder. Ook de gemeente Westerveld werkt met prokkelduo’s.

Geke is gekoppeld aan haar maatje John Lange, coach bij zorginstelling Vanboeijen in Assen. Samen helpen ze mensen waar nodig en houden ze in de gaten of de stembiljetten op juiste wijze in de bus gaan. „Of er geen fraude wordt gepleegd”, noemt Benjamins het.

Vanwege de coronamaatregelen, die inmiddels op retour zijn, zijn de stembureaus in heel Nederland twee dagen extra geopend, voor de gebruikelijke stembusgang. Even na de middag in Assen staan er al rijen voor de stemhokjes. Het kan Benjamins niet druk genoeg worden.

„Ik word hier écht blij van”, vertelt ze. „Helemaal na die lockdown vind ik het leuk om weer allerlei mensen te kunnen zien.” Dat ze meehelpt in een van de meest inclusieve stembureaus van Drenthe, doet haar goed. Zo is er een ‘soundbox’ waarmee mensen met een visuele beperking de kandidatenlijst voorgelezen krijgen en een mal met braille die over de stemlijst kan worden gelegd, zodat iedereen zelfstandig het hokje naar keuze kan aankruisen. „Alle mensen moeten zonder hulp van anderen kunnen stemmen als ze dat willen”, zegt Lange.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar werden de duo’s ook al ingezet in de Drentse hoofdstad. „En we wilden ze er dit jaar beslist weer bij hebben”, zegt woordvoerder Elsbeth Sonnega-Dijk van de gemeente Assen. „We kunnen over en weer van elkaars ervaringen leren. Het is voor ons niet alleen belangrijk om het op deze manier te doen, de reacties van stemmers zijn ook positief.”

Al laat de communicatie over de inclusieve stemlocaties, waarvan er meerdere in Drenthe zijn, wel te wensen over vanuit de landelijke overheid. De website waarismijnstemlokaal.nl, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, geeft maar één stembureau in de provincie aan dat volledig inclusief is, en dan ook nog het verkeerde.

Zo stonden er maandag al drie mensen met een beperking bij een stemlokaal in Assen dat alleen woensdag geopend bleek. „We hebben het juist doorgegeven, maar het is verkeerd verwerkt. Inmiddels hebben we een inlogcode gekregen om de boel aan te passen en dat is gebeurd”, verklaart Sonnega-Dijk. In Zuidwest- en Zuidoost-Drenthe zal dat nog moeten gebeuren.

Als de dienst van Benjamins er rond 14.00 uur bijna opzit, vindt ze het jammer dat het alweer voorbij is. „Maar ik kon niet nog meer dagen helpen. Dat kost me vrije dagen van mijn werk. En die heb ik al niet zoveel meer...”

Bron: DvhN, 15 maart 2022

Partners

Provincie Drenthe
Adviespunt
Alles is gezond
Alliantie
Biblionet Drenthe
BGD
Drenthe gezond
Zorgbelang Nederland