Meldpunt Corona

Nieuwe werkwijze scheelt astmapatiënten veel tijd

astmapatienten; tijdwinst; wza; wilhelmina ziekenhuis assen; astma; injectie; poli; dagopname

ASSEN – Sinds kort kunnen patiënten met astma die iedere twee of vier weken een injectie moeten komen halen, op de poli terecht. Dat betekent dat ze niet meer voor een dagopname hoeven te komen, zoals tot voor kort het geval was.

Patiënten met een ernstige vorm van astma zijn soms aangewezen op geneesmiddelen die via een injectie toegediend moeten worden. De patiënt moet dan één of twee keer per maand een halve dag op de dagopname van het ziekenhuis doorbrengen. Door aanpassingen op de polikliniek kunnen patiënten nu in tien minuten klaar zijn. “Je kunt in het ergste geval van de injectie een ernstige allergische reactie krijgen”, legt leidinggevende van de poli Longgeneeskunde Marion Zwiep uit. “Als dit de eerste drie keer niet gebeurt, is de kans op bijwerkingen vanaf de vierde injectie heel klein. Zo’n patiënt hoeft niet meer voor een dagopname te komen.


Middag per maand

Ton de Boer uit Beilen (65) is zo’n patiënt. In het najaar van 2017 constateert zijn longarts dat hij ernstige astma heeft. De arts stelde als behandeling een maandelijkse injectie voor, een levenslange behandeling. “Om half twee moest ik me melden, dan werden wat controles gedaan, zoals bloeddruk, hartslag, zuurstof en temperatuur. Als dat goed was, kreeg ik de injectie. Vervolgens werd ik een paar keer om het kwartier gecontroleerd, dan om half uur en na tweeënhalf uur mocht ik weg. Op zich prima, maar het was wel telkens een middag per maand. Ik heb me ernstig afgevraagd of ik dat voor altijd wilde. Zo ziek voelde ik me nu ook weer niet.” Het alternatief was Prednison.


Over de streep

Hij kwam op gesprek bij longverpleegkundige Jopie Spanjer. De Boer: “Zij heeft mij, samen met de longarts, over de streep getrokken. Jopie gaf aan dat ik misschien niet eens merkte dat de astma vrij ernstig is omdat ik het in de loop van mijn leven heel langzaam opgebouwd heb. En ze zei ook dat ik altijd kon stoppen met de kuur.” Voor Ten Boer heeft het goed uitgepakt. Hij voelde zich meteen beter en voelde de energie terugkeren.


Werkdagen

Op de poli staat nu de juiste apparatuur en er zijn verpleegkundigen om de injectie toe te dienen. Er zijn vijf momenten in de week waarop een patiënt kan langskomen, op afspraak natuurlijk. Zwiep: “We plannen wel altijd vroeg óf laat in de middag, zodat je het gemakkelijk met je werk kunt combineren.” De poliklinische behandeling is vooralsnog alleen voor volwassenen.

In totaal gaat het vooralsnog om circa twintig patiënten. De eerste ervaringen zijn positief. Ten Boer: “Ik heb mezelf tekort gedaan door zo lang zonder medicijnen rond te lopen. De poliklinische behandeling is heel goed te doen. Binnen tien minuten is het gepiept. Ik voel me veel minder patiënt dan in het begin.”

Bron: WZA, 23 mei 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: