Meldpunt Corona

Nationaal Hitteplan in werking gesteld

hitteplan in werking; zorg voor kwetsbare mensen; ouderen; zeer jonge kinderen; chronisch zieken; mensen met overgewicht; mensen in vezorgingshuizen; zorgbelang drenthe

Zorg voor kwetsbare mensen

ASSEN - Door het aanhoudende warme weer is vandaag het Nationaal Hitteplan geactiveerd.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, zeer jonge kinderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Zonkracht
Volgens het gezondheidsinstituut kan extra alertheid gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. "De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden'', waarschuwt het RIVM. 

Volgens Inez Greven van de GGD worden de risico's van de hitte vaak onderschat. "Daarom besteden wij hier extra aandacht aan en hameren we erop dat mensen voldoende moeten drinken. Ook als je geen dorst hebt", zegt Greven. "Je kan merken dat je te weinig gedronken hebt als je te weinig plast of als je plas donker van kleur is."

Nog warmer
Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op tot rond de 30 graden. Ook 's nachts wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Het RIVM laat het hitteplan ingaan bij aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden.

Voldoende drinken
Het RIVM raadt mensen aan lichamelijke inspanningen in de middag te beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het instituut om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon.

Bron: RTVDrenthe, 23-7-2018

Deel dit artikel op: