Meldpunt Corona

Meepraten over communicatie tussen ziekenhuis en huisarts bij patiënten met kanker

oproep; focusgroep; huisarts; ziekenhuis; kanker; communicatie; umcg; groningen

Het UMCG doet wetenschappelijk onderzoek naar de communicatie tussen het ziekenhuis en de huisarts. Hierbij richt het zich op patiënten met kanker die in het ziekenhuis de diagnose hebben gekregen en nu nadenken over de mogelijke behandeling(en) die zij moeten ondergaan. Wat willen patiënten in deze fase van hun huisarts? Om hierop een goed antwoord te krijgen, hoort het UMCG graag de ervaringen van patiënten in een eenmalig groepsinterview (focusgroep) op 5 maart. 

Achtergrond van het onderzoek

Bij patiënten met kanker komt in de periode tussen de diagnose en de behandeling veel op hen af en er moeten in korte tijd keuzes gemaakt worden. De keuzes over de te volgen behandeling worden doorgaans in het ziekenhuis gemaakt. Als patiënten voor overleg over deze keuzes naar hun huisarts gaan, geven huisartsen aan niet altijd over de juiste informatie te beschikken om patiënten voldoende te kunnen ondersteunen.  Doel van het onderzoek Het doel van dit project is te zorgen dat de patiënt, indien gewenst, kan overleggen met alle zorgverleners in 1e (huisarts, apotheek, fysiotherapeut etc.) of 2e lijn (ziekenhuis) om te komen tot een passende behandelkeuze. In de focusgroep wil het UMCG in kaart brengen wat patiënten van hun huisarts nodig hebben. Welke informatie hebben zij en de huisarts nodig om samen tot een goede keuze van behandelen te komen? Welke manier van communiceren vinden patiënten op dit moment prettig?

Opzet van het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een eenmalige focusgroepbijeenkomst met patiënten en naasten. Deze bijeenkomst wordt gehouden in het UMCG en duurt ongeveer 75 minuten. Naast een focusgroep met patiënten, worden er ook focusgroepen met medische specialisten, verpleegkundigen en huisartsen georganiseerd.

Vrijwillig en vertrouwelijk

Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Je kunt altijd afzien van deelname of op enig moment te stoppen. De gegevens uit de focusgroep worden vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt. In de resultaten van het onderzoek zal niemand te herkennen zijn. Deelnemers kunnen een anoniem verslag van hun focusgroep krijgen en later een samenvatting van de resultaten. Adresgegevens worden niet gekoppeld aan onderzoeksgegevens.

Praat mee!

Heb je na 2014 de diagnose kanker gekregen? Dan nodigt het UMCG je van harte uit om mee te praten op 5 maart van 17.00 uur tot 19.00 uur. Zowel patiënten die in het UMCG behandeld zijn, als patiënten die in een ander ziekenhuis een behandeling hebben gehad, zijn van harte welkom. Voor een broodje wordt gezorgd. Reis- en parkeerkosten worden vergoed.

Aanmelden

Om mee te doen aan de focusgroep, dien je de volgende gegevens toe te sturen naar Vera Hanewinkel van het UMCG (v.c.hanewinkel@umcg.nl):

  • Voorletter 
  • Achternaam 
  • Telefoonnummer 
  • Emailadres 
  • Geslacht
  • Leeftijd (op datum van aanmelding)
  • Welke vorm van kanker heb je (gehad)?

Na het terugsturen van de gegevens zal Vera per telefoon of e-mail contact met je opnemen om de afspraak te bevestigen. Na aanmelding blijf je helemaal vrij om alsnog te besluiten niet mee te werken. 

Nadere informatie Wil je meer weten over het onderzoek, of heb je op enig moment vragen aan de onderzoeker? Dan kun je contact opnemen met Vera Hanewinkel (v.c.hanewinkel@umcg.nl of 050-3613214).

Meer nieuws

Deel dit artikel op: