Meldpunt Corona

Mantelzorgers zwaar belast

mantelzorgers; zwaar belast; dvhn; umcg

Assen -  Mantelzorgers in Assen voelen zich vaker matig tot zwaar belast dan mantelzorgers in de rest van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG.

Bijna een kwart van de mantelzorgers in Assen voelt zich zwaar belast, een derde vindt de belasting om vrijwillig voor iemand te zorgen matig en nog eens een derde ervaart de mantelzorg als een lichte belasting in het leven.

Aan het onderzoek van het UMCG in opdracht van de gemeente deden 563 volwassenen mee van de 1500 mantelzorgers die bekend zijn in Assen. Daarnaast vulden zes kindermantelzorgers de enquete in. Het doel van het onderzoek was om te kijken of het jaarlijkse mantelzorgcompliment in de vorm van geld is waar mantelzorgers het meest behoefte aan hebben, of dat zij liever andere ondersteuning krijgen.

Het grootste deel van de mantelzorgers in Assen is tussen de 55 en 64 jaar oud. Verder is de grootste groep vrouw (69 procent). Zestig procent van de zorgers heeft behoefte aan ondersteuning. Vrouwen hebben vooral behoefte aan hulp bij hun eigen huishoudelijke werk terwijl zij voor een ander zorgen. De mannelijke mantelzorgers willen vooral informatie over financiële regelingen. Verder willen de mantelzorgers compensatie voor de kosten die ze maken en respijtzorg.

Van de mantelzorgers die werken, maakt 60 procent geen afspraken met de werkgever over de combinatie met mantelzorg. De mensen die dat wel doen praten met hun baas over de opname van vakantie, zorgverlof en buitengewoon verlof. 6 procent meldde zich ziek vanwege de mantelzorg.

Ook als er afspraken zijn gemaakt met de werkgever, is een derde nog niet tevreden met hoe de baas met de situatie omgaat. De mantelzorgers geven aan dat ze erg vermoeid zijn op het werk, zich onder druk voelen staan, hun werk minder zorgvuldig uit te voeren en zich altijd verantwoordelijk voelen over de persoon die ze verzorgen.

Bron: DvhN, 25 januari 2019

Meer nieuws

Deel dit artikel op: