Meldpunt Corona

Landelijke primeur in Hoogeveen: eerste knieoperatie met een robot

knieoperatie; bethesda; hoogeveen; primeur; robotoperatie; operatie; robot

In ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen is voor het eerst in Nederland een knie geopereerd met hulp van een robot. Orthopeden Gerben Bulthuis en Olaf Verhoof plaatsten samen met hun team een halve en een hele knieprothese met behulp van de Navio-robot.

De robot brengt met speciale sensoren de knie in beeld. Daarbij wordt gekeken hoe het gewricht reageert tijdens buigen en strekken. De orthopeed maakt de zaagvlakken en bedient een frees. De computer houdt tijdens de operatie de stabiliteit van de knie in de gaten.

'Nauwkeuriger werken'

"Het nieuwe systeem helpt ons om nauwkeuriger te werken, zowel in het geval van verwijdering van bot als bij plaatsing van een halve knieprothese", laat Bulthuis weten. Vooralsnog wordt deze operatiemethode gebruikt voor het plaatsen van een halve knieprothese, later volgen ook totale protheses. Ook verwachten de specialisten in de toekomst oude protheses te kunnen vervangen.

Treant Zorggroep, waar Bethesda onder valt, verwacht dat huisartsen en andere ziekenhuizen patiënten voor deze ingreep doorverwijzen naar het ziekenhuis in Hoogeveen.

Bron: RTVDrenthe, 7 september 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: