Gezondheidsvaardigheden
De ideaalsituatie voor iedere inwoner van Drenthe is natuurlijk: zo lang mogelijk leven in goede gezondheid. Om dit te realiseren zijn een aantal zaken van belang. Ten eerste werken we aan een gezonde leefomgeving. Zodat het voor inwoners eenvoudiger wordt om een gezonde leefstijl aan te nemen en te behouden. Ten tweede zorgen we ervoor dat inwoners toegang hebben tot passende ondersteuning en zorg dichtbij huis. Ten derde ondersteunen we inwoners, zodat zij zelf weten hoe ze hun eigen positieve gezondheid kunnen versterken. Dit geldt zeker ook voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.
Gezondheidsvaardigheden versterken
Voor een op de drie volwassen Nederlanders is het vinden, begrijpen, beoordelen en toepassen van gezondheidsinformatie problematisch. Bij hen is er sprake van beperkte gezondheidsvaardigheden. Gezondheidsvaardigheden hebben mensen nodig om gezond te leven, om goed voor zichzelf te kunnen zorgen als ze ziek worden en om hun weg te vinden binnen de gezondheidszorg en het sociaal domein (Nivel).
Vaak zit het in kleine dingen: vaardig worden in het zoeken op internet, weten welke vragen te stellen bij een bezoek aan de arts of praktische tips krijgen over gezonde en betaalbare voeding. Zorgbelang Drenthe zet zich op verschillende manieren ervoor in om mensen nog ‘gezondheidsvaardiger’ te maken.
Taal maakt Gezonder
Zorgbelang Drenthe is partner van 'Alles is Gezondheid'. Ook zijn we aangesloten bij de Alliantie Gezondheidsvaardigheden en maken we deel uit van de landelijke werkgroep 'Taal maakt Gezonder'. Daarnaast zijn we lid van het Bondgenootschap Geletterdheid.
Een voorbeeld van een project - samen met Biblionet hebben we een training Gezondheidsvaardigheden ontwikkeld. Deze training hebben we tot 2018 verzorgd in verschillende gemeenten in Drenthe. In de training werden praktische vaardigheden op het gebied van taal, gezond leven en de digitale wereld met elkaar verbonden. Het was mooi om te horen dat mensen – door deze bijeenkomsten te volgen – aangaven weer regie te krijgen op hun eigen situatie, wanneer het gaat om zorgaangelegenheden. In de uitvoering werd o.a. samengewerkt met de Stichting Lezen & Schrijven en met lokale Taalhuizen en sociale teams.
Meer informatie?
Bent u benieuwd wat we voor uw organisatie kunnen betekenen als het gaat om het versterken van de gezondheidsvaardigheden van uw inwoners, cliënten of patiënten? Dan vernemen we dit graag. U kunt dan contact opnemen met:
- Rolinde Alingh, r.alingh@zorgbelang-drenthe.nl, 050 - 727 1500
