Meldpunt Corona

Gezocht: mensen met ervaringen met mantelzorg aan naaste

mantelzorg; ervaringsdeskundige; ontwikkeling hulpmiddel; mantelzorgbalans; zorgbelang groningen
Onderwerp     Praat mee over digitaal hulpmiddel ter ondersteuning van mantelzorgers, de 'Mantelzorgbalans'
Datum

donderdag 29 november

dinsdag 11 december

Tijd18.30-21.00 uur inclusief broodjes (voor beide bijeenkomsten)
LocatieZorgbelang Groningen, Schweitzerlaan 4, 9728 NP  GRONINGEN (er is parkeergelegenheid)
Aanmeldenper mail bij Marieke Nanninga (m.nanninga@zorgbelang-groningen.nl) of tel. 050-571 3999
Vergoedingreiskostenvergoeding en een VVV-bon van € 30,= per bijeenkomst


Veel mensen zorgen met liefde voor een naaste die ongeneeslijk ziek is. Deze mantelzorg vraagt veel en mantelzorgers voelen zich vaak overbelast. Om hen te ondersteunen, wordt in het project 'Mantelzorgbalans' een digitaal hulpmiddel ontwikkeld. Hiervoor zijn wij op zoek naar mensen met ervaring met mantelzorg aan een naaste in de laatste levensfase. In twee bijeenkomsten horen wij graag hun ervaringen met deze zorg en hun ideeën over hoe zo´n hulpmiddel eruit moet komen te zien.

Het project Mantelzorgbalans tot nu toe
Het digitale hulpmiddel wordt ontwikkeld door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), afdeling Gezondheidspsychologie. De ontwikkeling vindt zoveel mogelijk plaats samen met de mensen waarvoor dit hulpmiddel is bedoeld. Hiervoor wordt samengewerkt met Zorgbelang Groningen.
Tot nu toe zijn in het project mensen geïnterviewd die zorgen of hebben gezorgd voor een naaste in de laatste levensfase (mantelzorgers of oud-mantelzorgers). Aan hen is gevraagd wat helpt of had kunnen helpen om het mantelzorgen lichter te maken. Daarnaast zijn ook zorgverleners geïnterviewd om hun kijk hierop te horen.

Vervolg: twee focusgroepen
In twee - op elkaar aansluitende - bijeenkomsten zouden we graag verder 'inzoomen' op de uitkomsten van de interviews. We horen graag van mensen die zorgen - of hebben gezorgd - voor iemand die door een lichamelijke ziekte niet lang meer te leven heeft, of zij zich herkennen in de uitkomsten én wat daarin het belangrijkste is om een digitaal hulpmiddel voor te ontwikkelen.
De bijeenkomsten vinden plaats op:
• donderdag 29 november van 18:30-21:00u (inclusief broodjes);
• dinsdag 11 december van 18:30-21:00u (inclusief broodjes).

Inhoud bijeenkomsten
In de eerste bijeenkomst gaan we in gesprek over de uitkomsten van de interviews met mantelzorgers en oud-mantelzorgers. U wordt gevraagd om deze vooraf door te lezen. Dit duurt ongeveer een half uur tot een uur en u ontvangt ze per mail een week voor de bijeenkomst. Herkent u de uitkomsten? Waar moet het digitaal hulpmiddel zich op richten om het voor mantelzorgers lichter te maken?
De tweede bijeenkomst is een vervolg op de eerste bijeenkomst. Hoe kunnen we dat wat we met elkaar bespraken in de eerste bijeenkomst vertalen naar een digitaal hulpmiddel? Waar moet dit hulpmiddel aan voldoen?

Meer informatie en aanmelden
Beide bijeenkomsten worden gehouden bij Zorgbelang Groningen aan de Schweitzerlaan 4, 9728NP in Groningen (er is parkeergelegenheid). Uw reiskosten worden vergoed en u ontvangt een VVV-bon van €30,- per bijeenkomst.
Voor vragen of om u aan te melden, kunt u terecht bij Marieke Nanninga via m.nanninga@zorgbelang-groningen.nl, of tel. 050-571 39 99. Graag uw naam, e-mailadres en telefoonnummer doorgeven en eventuele dieetwensen. Wilt u ook aangeven of u momenteel mantelzorger bent of dat in het verleden bent geweest?

We zoeken maximaal 12 deelnemers die bij voorkeur op beide momenten aanwezig kunnen zijn. Als er te veel aanmeldingen zijn, dan kijken we naar een groep met variatie in samenstelling.

Meer nieuws

Deel dit artikel op: