Meldpunt Corona

Gezocht: dokters met plattelandslust

gezocht: dokters met plattelandslust; huisartsen platteland; dreigend tekort; creatieve invulling; groningen en drenthe; zorgbelang drenthe

Een bus vol potentiële huisartsen rijdt binnenkort door Eenrum, Ten Boer en Slochteren. „We gaan ze laten zien dat het Groninger platteland heel leuk is.”

Het is heerlijk om plattelandsdokter te zijn, vindt Martin Kok. De in Twente opgegroeide huisarts verkaste in 2003 naar Oosterhesselen en heeft allesbehalve spijt. Het is leuk en uitdagend, zegt hij, en afwisselender dan het werk op een praktijk in een grote stad. „Ik leer de mensen beter kennen. In de stad zit het ziekenhuis om de hoek, dat is toch anders.”

Probleem

Het dreigende huisartsentekort, waar Drenthe en Groningen al jaren mee kampen, lijkt vaker de kop op te steken. Dat zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Vooral in Oost-Groningen en Zuidoost-Drenthe worden vacatures maar moeizaam ingevuld. Dokters die met pensioen gaan, worstelen vaak met het vinden van een opvolger.

Hoe groot het probleem precies is, is onduidelijk. „Is het vooral een spreidingsprobleem of ook een capaciteitsprobleem?”, vraagt de woordvoerder van de LHV zich hardop af. „Moeten we meer huisartsen opleiden? En hoeveel dan?” Om die vragen te beantwoorden, doet de LHV samen met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek. In november worden de uitkomsten verwacht.

Veel ruimte en groen, betaalbare woningen, het Drentse en Groningse platteland biedt tal van voordelen. Toch zijn dat geen pluspunten die jonge huisartsen overtuigen, vertelt Kok. De Oosterhesseler huisarts ziet als bestuurslid van Drentse Huisartsen waarom kandidaten afhaken. „Jonge mensen wonen graag in stedelijk gebied”, zegt hij. „En veel huisartsen hebben een partner die ook graag een baan wil. Hoe gaat dat als je naar de periferie verhuist?”

‘Onbekend maakt onbemind’

Om huisartsen te overtuigen rijdt de Groninger huisartsenstichting ELANN/ROS Groningen op 25 september met een bus vol potentiële kandidaten door het Groninger land. Zo’n twintig bijna afgestudeerde dokters en waarnemende huisartsen bezoeken die dag praktijken in Eenrum, Ten Boer en Slochteren. Een eerder gezelschap bezocht al eens praktijken in Musselkanaal, Sellingen en Delfzijl.

„We laten ze zien dat het Groninger platteland heel leuk is”, zegt directeur Hinda Stegeman van ELANN/ROS. Bezoeken aan (als het kan jonge) plattelandsdokters staan op het programma, die de wellicht toekomstige Groninger huisartsen vertellen over hun werk en praktijk. „Onbekend maakt onbemind”, zegt ze. „Daarom zetten wij plattelands-praktijken in het zonnetje. We laten zien wat er gebeurt. Hopelijk kunnen we zo wat vooroordelen wegnemen.”

Want vooroordelen zijn er, aldus Stegeman. Hoe verder van de stad Groningen een huisartsenpraktijk ligt, hoe lastiger het vaak is om iemand te vinden. Het helpt dat er in Groningen een huisartsenopleiding zit. „Daardoor blijven relatief veel huisartsen in Groningen. Maar toch, ook voor hen blijft Ter Apel ver weg.”

Drenthe heeft al jaren ervaring met het organiseren van activiteiten die huisartsen moeten verleiden zich in de provincie te vestigen. De provincie stond al eens op een medische beurs en liet kandidaten een tijdje proefwonen in de provincie.

Tekort voorkomen

Tig nieuwe huisartsen leverde dat niet op, maar wel een stuk of wat, en dat helpt al behoorlijk, zegt huisarts Kok. Een daadwerkelijk tekort wisten de Drenten tot dusver te voorkomen, al hangt een dreigend tekort steevast als een donkere wolk boven de provincie. „Het is altijd nog gelukt om opvolgers te vinden, maar soms wel met kunst- en vliegwerk. Vooral rond Emmen is het lastig. Alles aan de A28 doet het beter.”

Omdat het probleem veel verschillende oorzaken kent, is er geen simpele alles-in-één-oplossing, aldus Kok. Het helpt om huisartsen aan te sporen vroeg naar een opvolger te zoeken, net als het aanbieden van opleidingsplekken bij praktijken waar een tekort dreigt. „Zo leren toekomstige huisartsen de praktijk alvast kennen, daardoor wordt de drempel lager.”

Dokter Deen en Dokter Tinus

Hebben Groningen en Drenthe nog baat bij Dokter Deen en Dokter Tinus, televisieseries over de romantiek van een kleine dokterspraktijk op het platteland? Kok schiet in de lach. „Alle positieve beeldvorming helpt.”

bron: DvhN, 27 augustus 2018

Deel dit artikel op: