Meldpunt Corona

Extra zak geld voor inzet seniorenarts in de buurt

seniorenarts; gezondheidsproblemen; eigen buurt; ouderengeneeskunde; specialist; verpleeghuiszorg; zorgminister; Hugo de Jonge; Tweede Kamer; eestelijn; zorgbelang drenthe

Senioren met gezondheidsproblemen moeten voortaan in hun eigen buurt direct een arts kunnen spreken die is gespecialiseerd in ouderengeneeskunde. Dat schrijft zorgminister Hugo de Jonge op 14 september aan de Tweede Kamer. 

De Jonge: ,,De expertise van de specialist ouderengeneeskunde, die voorheen vooral in de verpleeghuiszorg aanwezig was, dient ook structureel aanwezig te zijn in de eerste lijn (direct contact met de patiënt in de wijk, red.)."

Om deze wens kracht bij te zetten, stelt de zorgminister 6 miljoen euro extra beschikbaar per jaar vanaf 2019, laat hij de Tweede Kamer weten. Voor de rest van dit jaar komt er al 3 miljoen euro bij via een subsidieregeling.

Voorbereid op acute situaties
De inzet van specialisten in de buurt moet huisartsen, ontlasten, onnodige ziekenhuisopnames voorkomen en betekent dat patiënten, mantelzorgers en hulpverleners straks beter zijn voorbereid op acute situaties. 

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) zal de Tweede Kamer na de zomer informeren over de inzet van de specialist ouderengeneeskunde vanuit de zorgverzekering. Die financiering moet per 2020 de lopende subsidieregeling vervangen.   

Bron: AD, 14 september 2018   

Deel dit artikel op: