Meldpunt Corona

Doorstroom zorgketen stagneert, extra handen zijn nodig

acute zorgnetwerk noord-nederland; aznn; zorgpersoneel; acute zorg nodig; vrijwilligers; nood; groningen; friesland; drenthe; noord-nederland; covid-19; corona; zorgnetwerk

Als gevolg van de vele besmettingen en ziekte, ook onder zorgpersoneel, neemt de druk in de zorg verder toe in Noord Nederland. Het aantal mensen dat ziek wordt van Covid blijft stijgen en de verwachting is dat deze stijging de komende dagen verder doorzet. De groep mensen die vanwege Covid klachten zorg nodig heeft van een huisarts, een ziekenhuis of een verpleeghuis stijgt daarmee ook. De planbare ziekenhuiszorg, die zonder risico op gezondheidsschade uitgesteld kan worden, is stilgelegd in de ziekenhuizen. Het overplaatsen van niet- Covid patiënten vanuit de ziekenhuizen naar de verpleeg- en verzorgingshuizen verloopt inmiddels zeer moeizaam en ook huisartsen ervaren in toenemende mate serieuze problemen op het moment dat ze dringend een bed voor hun patiënt nodig hebben. De doorstroom in de zorgketen stagneert op meerdere plekken (met name in de provincie Groningen).

De overbelasting van de zorg vraagt veel van medewerkers. Maar ook van familieleden van patiënten, die gevraagd (zullen) worden om hun naasten noodgedwongen zelf (langer) thuis te verzorgen als niet direct een bed beschikbaar is in een verpleeg- of verzorgingshuis. Verpleeg- en verzorgingshuizen in de provincie Groningen hebben inmiddels de noodklok geluid, de Veiligheidsregio Groningen heeft de hulp ingeroepen van Defensie. Militairen worden vanaf vandaag ingezet voor tijdelijke ondersteuning.
In Drenthe en Friesland lijkt de druk op dit moment nog net iets minder hoog, maar ook daar geldt dat de situatie zorgelijk is.

Ondanks de eerder genoemde afschaling van planbare zorg, blijft de druk in de ziekenhuizen in Noord Nederland hoog. Er wordt nog steeds alles aan gedaan om de kritieke, niet uitstelbare zorg door te laten gaan, daar waar het knelt wordt onderling in de regio naar oplossingen gezocht.

Extra handen voor de zorg

Zorgpartners verenigd in het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland doen een klemmend beroep op (ex) zorgmedewerkers om te helpen. Vooral verpleegkundigen en verzorgenden zijn heel hard nodig. Hierbij kun je denken aan mensen die in de zorg hebben gewerkt en met hun ervaring willen bijdragen. Maar ook zonder zorgopleiding is je aanmelding waardevol. Je kunt dan professionals ondersteunen waardoor zij specifieke zorgtaken kunnen uitvoeren. Mensen die hulp kunnen en willen bieden kunnen zich melden via www.extrahandenvoordezorg.nl. Ook (para) medische studenten die hun steentje willen bijdragen zijn meer dan welkom! Zij kunnen zich aanmelden via www.covidvrijwilliger.nl

Tot slot:
Het blijft van het grootste belang de bekende voorzorgsmaatregelen in acht te nemen ook met oud&nieuw, om in ieder geval hierdoor extra druk op de zorg te voorkomen.

Bron: Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland (AZNN), 30 december 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: