Meldpunt Corona

Coronasymptomen? Voortaan binnen dag getest via nieuw telefoonnummer

corona; test; ggd; afspraak

Alle Nederlanders met Covid-19-achtige klachten kunnen zich vanaf vandaag op zeer korte termijn laten testen bij een GGD in de buurt. Via een nieuw gratis landelijk telefoonnummer kan een afspraak voor de volgende dag worden gemaakt. Het nieuwe telefoonnummer 0800-1202 is zeven dagen per week tussen acht uur ‘s ochtends en acht uur ‘s avonds bereikbaar.

Het testen gebeurt in één van de ruim 80 teststraten die de 25 GGD-regio’s afgelopen tijd door heel Nederland hebben ingericht. Zowel bij positieve als negatieve uitslag wordt de geteste persoon binnen 48 uur gebeld. Blijkt er inderdaad sprake van Covid-19 dan start de regionale GGD meteen een bron- en contactonderzoek. Hierbij worden de personen gebeld met wie de besmette persoon allemaal in aanraking is geweest. Ook wordt gepoogd de bron vast te stellen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) beklemtoont dat het nummer enkel voor mensen met milde coronasymptomen is bedoeld. ,,Zonder klachten heeft het geen zin een test af te nemen”, aldus het ministerie. Wie belt, krijgt eerst enkele vragen over de aard van de klachten, vervolgens vraagt de medewerker naar het burgerservice-nummer (BSN) voor de identificatie.

Enorme klus

VWS waarschuwt dat de eerste dagen veel mensen tegelijk kunnen bellen en spreekt van een enorme klus voor de GGD’s. ,,Hierdoor kan het in het begin wellicht langer duren om een afspraak te maken en getest te worden,” zegt Sjaak de Gouw, portefeuillehouder infectieziektebestrijding van GGD GHOR Nederland. ,,Maar GGD’s zullen ervoor zorgen dat iedereen met klachten passend bij het coronavirus zo snel mogelijk geholpen wordt.”

Al met al zullen de GGD’s komende tijd gebruiken om ervaring op te bouwen. Dat is nodig ook, op dit moment is namelijk nog onbekend hoeveel mensen daadwerkelijk een test willen laten afnemen. Ook is vervolgens de vraag hoeveel daarvan positief getest worden. ,,De GGD’s gaan de ontwikkelingen in de eerste periode nadrukkelijk monitoren.”

Tot nu toe kreeg het kabinet de nodige kritiek op het testbeleid. Minister Hugo de Jonge (VWS) stelde eind maart al dat het aantal dagelijkse tests snel naar 17.500 per dag moest, maar die hoeveelheden zijn nooit gehaald. Het maximaal aantal testen op één dag is 6.800 half april. De Jonge zelf rekent eveneens op enige aanloopproblemen. ,,Logisch ook bij zo’n grote klus. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat met hun inzet we onze greep op het virus kunnen verstevigen.”

De Jonge: ‘laat je testen!’

De CDA-bewindsman riep Nederlanders afgelopen week aan de vooravond van de uitbreiding van het aantal tests op deze site al op zich bij milde klachten te laten testen. ,,Dat kan bij koorts, maar óók bij alleen klachten als hoesten, niezen en kortademigheid. Ook daarbij geldt: ‘Blijf thuis, en laat je testen!’’

De zorgminister benadrukt dat deze tests niet zijn voor het meten van antistoffen in het lichaam en of mensen immuniteit tegen de ziekte hebben opgebouwd. De Jonge: ,,Deze test is om te kijken of je nú besmet bent. Juist door iedereen met klachten te testen weten we snel waar het virus eventueel weer oplaait en kunnen we het ook direct de kop indrukken en zo verdere verspreiding voorkomen.’’ Zo probeert het kabinet te voorkomen dat er een tweede golf coronabesmettingen komt.

Bron: DvhN, 1 juni 2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: