Meldpunt Corona

Corona-app vanaf 17 augustus van start in Drenthe

Hulp nodig bij het installeren van de corona-app? De bibliotheek helpt!

Vanaf 17 augustus valt de CoronaMelder app te testen door inwoners van Drenthe. Om zoveel mogelijk mensen de app te laten gebruiken, bieden Drentse bibliotheken vanaf woensdag 19 augustus hulp aan bij het installeren van de app.

Mensen die meer informatie willen over het gebruik van de app, of hulp bij de installatie ervan nodig hebben, kunnen in elke Drentse gemeente terecht bij een bibliotheek. Medewerkers van de bibliotheken staan bezoekers te hulp bij de informatiebalie.

Klik hier om te zien bij welke bibliotheek u in uw gemeente terecht kunt.

Bron: DvhN, 18 augustus 2020

corona melder; corona app; coronameld-app; actief in drenthe; actief; drenthe

Gebruikers krijgen melding als ze in de buurt zijn geweest van inwoner van Drenthe die besmet blijkt met Covid-19

De proef met de corona-app gaat in de nacht van zondag op maandag van start in Drenthe en viert andere regio's van de GGD. Iedereen die daar woont of er wel eens komt, kan CoronaMelder installeren en gebruiken.

De praktijktest loopt tot 28 augustus. Waarschijnlijk gaat de app op 1 september landelijk van start, en dan blijft de huidige app gewoon werken.

Drenthe en Twente zijn uitgekozen als proefgebied omdat de GGD’s in deze regio’s genoeg tijd hebben voor het extra werk dat de app ze in het begin oplevert. Personeel van de GGD’s moet een e-learning-cursus volgen.

Maandagochtend lieten betrokkenen weten dat er meer regio's betrokken zijn. De app is te gebruiken in vijf regio's van de GGD. Het gaat naast Drenthe om vier nog vier GGD-regio's in Overijssel en Gelderland. Mensen in de rest van Nederland kunnen de app wel downloaden, maar feitelijk niet gebruiken. Meldingen krijg je alleen als je in de buurt bent geweest van besmette mensen in Drenthe of een van de andere deelnemende regio's.

Vanaf 1 september is de app vermoedelijk te gebruiken in het hele land, afhankelijk van de testresultaten.

Ook buiten provincie

De app werkt op zich ook buiten de provinciegrenzen van Drenthe. Maar de gebruikers krijgen deze eerste weken alleen een melding als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet blijkt met het coronavirus.

De app is anoniem en werkt via bluetooth. De gebruiker moet dan ook de bluetooth van zijn telefoon continu aan hebben staan. Als iemand besmet blijkt te zijn met het coronavirus, gaat er een melding naar iedereen die meer dan 15 minuten in de buurt is geweest van deze persoon.

De app geeft niet aan waar of wanneer dat contact was. Het werkt ook alleen bij langdurige nabijheid. Als iemand je voorbij fietst of kort passeert in de winkel, komt er geen melding. ,,Er komt alleen een berichtje dat je je zo snel mogelijk moet laten testen’’, zegt Bart Raaijmakers van de GGD Drenthe.

Zo veel mogelijk deelnemers

Het Rijk en de GGD’s hopen dat zo veel mogelijk inwoners mee doen met de app. Het maakt de kans op verspreiding van het coronavirus een stukje kleiner. ,,De CoronaMelder helpt bij het in kaart brengen van contacten die je niet kent of je niet goed kan herinneren’’, zegt Kim Roetert van de landelijke GGD-koepel GGD GHOR.

Hoe veel mensen mee gaan doen is nog een grote vraag. Bij vergelijke apps in andere landen bleek dat de app bij een deelname van 15 tot 20 procent al behoorlijk werkt. Joris Leker, onderzoeker binnen het bouwteam van de CoronaMelder zegt daarover: ,,Ook als weinig mensen de app gebruiken, zou dit al kunnen helpen om het virus minder snel te verspreiden. Elke download helpt. Elke succesvolle waarschuwing die voorkomt dat iemand het virus doorgeeft, redt mogelijk iemands leven.’’

De GGD Drenthe heeft geen streven voor het aantal deelnemers. ,,We hopen gewoon op zo veel mogelijk deelnemers maar we hebben niet onderzocht hoe veel mensen het gaan worden’’, zegt de woordvoerder.

Bron: DvhN, 17-8-2020

Meer nieuws

Deel dit artikel op: